Violeta Andrei împlinește vârsta de 78 de ani. 7 lucruri pe care nu le știați despre actriță

Ultima actualizare:

    Actrița Violeta Andrei a primit premiul TIFF 2017 pentru întreaga carierăFOTO: adevarul.ro
Actrița Violeta Andrei a primit premiul TIFF 2017 pentru întreaga carierăFOTO: adevarul.ro

Actrița Violeta Andrei împlinește astăzi, 29 martie, vârsta de 78 de ani. Elegantă, rafinată, răsfățată, talentată. Asta se spune despre actrița care a fost căsătorită timp de 53 de ani cu fostul ministru de externe Ștefan Andrei. La mulți ani, distinsă doamnă!

Actrița Violeta Andrei a ajuns la venerabila vârstă de 78 de ani. Ați văzut-o în filmele ”Saltinbancii”, ”Un august în flăcări, ”Lumini și umbre”, ”Eu, tu și Ovidiu”.

Unii spun că Elena Ceaușescu a urât-o pe frumoasa, eleganta și talentata actriță, încât le-a ordonat responsabililor din domeniul cinematografiei să nu-i mai acorde nici un rol și i-a interzis accesul în televiziune. Actrița a mărturisit într-un interviu mai vechi că nu știe de ce Enela Ceaușescu o ura. ”Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata”, a spus actrița.

S-a căsătorit virgină

Născuți în aceeași zi, dar la zece ani distanță, Violeta Pop și Ștefan Andrei s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii restrânse, în anul 1961.

”Eu aveam doar 17 ani şi eram la Festivalul Internaţional al Studenţilor şi Tineretului. Ştefan era, cumva, şeful meu. Dar nu m-a sedus! Eram sălbatică! Toţi i-au spus să mă lase să cresc. Şi m-a urmărit, ca să nu mă piardă!”, spunea actrița. Violeta Andrei a mărturisit că s-a căsătorit fecioară şi aşa a şi rămas un timp după nuntă, pentru ca Ştefan Andrei a avut eleganţa să aştepte să fie pregatită: „Mi-era frică de noaptea nunţii. După ce m-am căsătorit, nu am cedat două săptămâni!”, a fost o declaraţie dată unui tabloid.

”Am ţinut foarte mult să mă mărit fecioară, n-aş fi conceput altfel. Eu şi Ştefan ne-am iubit ca doi nebuni 53 de ani. Ne-au legat comunicarea şi dragostea frumoasă, romantică, lipsită de interes, transformată treptat într-o prietenie. Devii soţie, amantă, iubită, soră, mamă, infirmieră şi îl îngrijeşti până în ultima clipă ca pe un copil mic. Cu o seară înainte de a muri, am discutat vreo oră despre războiul din Ucraina, era foarte lucid. A fost un om deosebit, rafinat şi boem”, a rememorat actrița într-un interviu după moartea soțului ei, în 2014. Actriţa are un singur fiu, Călin Andrei, care seamănă leit cu regretatul lui tată, Ștefan Andrei, dar şi o nepoţică Anastasia Ioana Loretta.

Prietenă de 50 de ani cu Florin Piersic

Florin Piersic este un prieten de peste 50 de ani.

”Singurul duet care mi se ivește în minte aproape zilnic: «Oare cine esti tu?» din filmul «Eu, Tu si Ovidiu». Niciodată nu am să uit litoralul Mării Negre și orașul Constanța, în plin sezon estival în anul 1977, împreună cu scumpa și frumoasa mea prietenă Violeta Andrei. De-aș fi avut două vieți, filmul acela aș fi vrut să fie una dintre ele. Exact scena prezentată în video! Acum, după atât timp, îmi dau lacrimile de fiecare dată când îl revad!”, a scris pe Internet marele nostru actor Florin Piersic.

Violeta Andrei a intrat cu 10.00 la Teatru

Actrița a povestit că mama ei ar fi vrut să devină arhitect.

ctrița Violeta Andrei a jucat în peste 60 de filme. Aici, alături de Dem Rădulescu în ”Astă seară dansăm în familie”
ctrița Violeta Andrei a jucat în peste 60 de filme. Aici, alături de Dem Rădulescu în ”Astă seară dansăm în familie”

Actrița Violeta Andrei a jucat alături de Florin Piersic în filmul ”Eu, tu și Ovidiu”, în 1977
Actrița Violeta Andrei a jucat alături de Florin Piersic în filmul ”Eu, tu și Ovidiu”, în 1977

”M-am născut lângă Braşov, la ferma tatălui meu care era şi horticultor. Numele meu de fată era Violeta Pop. Mama ar fi vrut să fac Arhitectura. Şi chiar am pregătit, la matematică! Dar eu dădusem examen la IATC, cu două săptămâni înainte şi, spre disperarea mamei, am intrat cu nota 10, din 2.500 de candidaţi! Şi am terminat tot cu 10!”. Violeta Pop făcuse și 11 ani de coregrafie, de la vârsta de cinci ani.

Actrița Violeta Andrei a absolvit Institutul de Arta Teatrală si Cinematografică in anul 1965 si a debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a jucat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Capitală. A interpretat zeci de roluri. A debutat în cinematografie în 1966, cu filmul ”Golgota” și a jucat apoi în peste 60 de filme românești, dar și în filme străine. La televiziune a jucat în seriale ca ”Mușatinii”, ”Saltimbacii”, ”Neînfricații”, ”Un august în flăcări”, ”Amantul marii doamne Dracula”, ”Lumini și umbre”. A înregistrat zeci de cântece la radio, are un disc numit ”Muzica din film - Violeta Andrei”, a cântat pentru coloana muzicală a filmelor ”Veronica” și ”Veronica se întoarce”.

Elena Ceaușescu a interzis-o

În 1982, Elena Ceauşescu ar fi interzis-o. Actrița a povestit că a pierdut 18 roluri. Până la Revoluţie nu a mai apărut nici în filme şi nici la televizor. Elena Ceaușescu ar fi spus  că apărea prea des la televizor, că era prea sexy, că ar avea opchii prea lucioși și că i se vedeau prea mult picioarele.

A luat Oscarul italienesc

Violeta Andrei a fost apreciată și peste hotare. A luat Oscarul italienesc, oferit de Academia de Arte din Roma. ”Nu m-au lăsat să merg să-l iau. L-au trimis aici la Ambasadă şi mi l-a adus soţul meu acasă. Am mai luat un premiu de interpretare alături de Franco Nero, şi s-a întâmplat tot aşa”, a povestit actrița.

A ieșit la pensie în 1990, la 51 de ani

Actrița spunea că a fost dată afară de la teatrul Bulandra în 1990, din cauză că soțul ei a fost nomenclaturist în regimul comunist. După doi ani, la 51 de ani, a ieșit la pensie. Anul trecut avea o pensie de 2.000 de lei, plus încă 1.000 de lei, indemnizația de actor.

Sursa: historia.ro, adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net