Val de nemulțumiri după ce la Gala Premiilor Gopo 2019 s-au cântat manele! Artiștii au luat foc: «Total rușinos»

kana-jambe-premii-gopo-manele.jpg

Reacții acide după ce la gala Premiilor Gopo s-au cântat manele, pe scena Teatrului Național
Foto: Gheorghe Chelu

Câțiva artiști autohtoni și-au arătat nemulțumirea cu privire la decizia organizatorilor Premiilor Gopo 2019, care au optat pentru un număr de manele în timpul galei și au reușit să stârnească adevărate controverse.

Ideea din spatele acestei revolte a constat în faptul că nu a fost considerat oportun ca pe scena Teatrului Național, într-o sală plină de personalități, să se cânte un gen muzical care nu este tocmai agreat în societățile înalte, mai ales în timpul unuia dintre cele mai importante și apreciate evenimente autohtone.

Gala „Oscarurilor” în variantă autohtonă a avut un mare câștigător și anume filmul „Moromeţii 2“, regizat de Stere Gulea și produs de Oana şi Tudor Giurgiu a „plecat acasă” cu nici mai mult nici mai puțin de 11 trofee. Totuși, pe lângă bucuria premianților și a susținătorilor acestora, evenimentul
a oferit şi un moment controversat. Trupa Kana Jambe, impresariată de manelistul Dan Bursuc, a susţinut un scurt recital pe scena Teatrului Naţional, după ce filmul „Soldaţii. Poveste din Ferentari“, în care joacă şi Bursuc, a fost premiat.

Reacții dure după ce la Premiile Gopo 2019 s-au cântat manele

Dacă unii au vibrat cu muzica în ritmuri orientale ce a răsunat de pe scena teatrului, combinată cu versuri specifice manelelor, alții s-au declarat oripilați de decizia organizatorilor, pe care au catalogat-o complet nepotrivită pentru un lăcaș de cultură.

Una dintre cele mai dure critici a venit din partea cântăreţului Aurelian Temişan, care a susținut că „a trăit un moment rușinos” după ce a asistat la prestația trupei de manele Kana Jambe.

„În seara asta am trăit un moment ruşinos. Eram în faţa televizorului, dar tot ruşine am simţit. Să ai pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti derularea premiilor Gopo, un festival de elită, în sală mari scenarişti, regizori, producători, oameni de televiziune, mari actori ai ţării şi să asculţi un burtos în maiou alb (căruia îi mai lipsea doar grătarul!) cântând manele… e total ruşinos!!!

Această asociere a primei scene a ţării, TNB, cu gala premiilor prestigiosului festival de renume internaţional Gopo şi actul de subcultură creat îmi lasă un gust amar şi mă oripilează“, a scris Temişan pe Facebook. Soția acestuia, Monica Davidescu, a scris un mesaj cu de unde se desprindea aceeași idee pe contul personal.

În termeni duri a comentat şi cântăreţul şi actorul Mihai Mărgineanu, care a subliniat că acest moment România este „în stadiu final”. „Aseară, la Gopo, organizatorii au adus pe scenă o trupă de manele. Aseară, la Premiile Gopo, cel mai cu ştaif eveniment al culturii cinematografice româneşti, organizatorii au adus pe scenă o trupa formată din nişte rromi plinuţi şi cu «maiouri» peste burţi burduşite care au «făcut un program» de manele. Aseară la Premiile Gopo am văzut vârfuri ale culturii noastre aplaudând stingheri şi din bun simţ o trupă de manelişti. I-am simţit stingheri şi speriaţi ca pe timpul comunismului, când trebuia să aplauzi că să te vadă securistul cum că nu eşti retrograd şi destabilizator. Aseară, la Premiile Gopo, văzând atâta subcultură injectată în cultură m-am convins că România este în metastază stadiul final şi că nu mai apucăm nici tratamentul paleativ“, a scris și Mărgineanu.

Care a fost răspunsul organizatorilor: „Imi asum, susțin momentul”

„N-am nervi să citesc toate fandoselile despre momentul «rușinos» cu manele de la Premiile Gopo, pe care mi-l asum, «susțin și semnez». M-aș fi bucurat ca lumea să fi înțeles ce incursiune ne-a propus Ivana Mladenovic cu filmul Soldații. Poveste din Ferentari într-o lume, pe care, deși nu o cunoaștem, o comentăm. Apreciez curajul lui Digudai de a juca în film și curajul băieților din Kana Jambe, care au cântat aseară în fața unui public despre care știau că le e în mare parte ostil!”, a susținut Oana Giurgiu, organizatoarea evenimentului. 

Loading...

Citește și

  • amalia enache premii gopo

    Amalia Enache a revenit de ceva timp la pupitrul ştirilor Pro Tv, dar şi la evenimente de gală . Prezentatoarea a stat departe de micul ecran doi ani, timp în care s-a ocupat de fiica sa Alma şi a cam declinat invitaţiile în cercurile mondene. Mari seara, ea şi-a făcut apariţia la Premiile Gopo, unde a venit însoţită de un bărbat cu care în ultimii ani a tot fost văzută.

  • premiile gopo

    Marți, 19 martie, a avut loc a 13-a ediție a Premiilor Gopo, gala cinematografiei românești care premiază excelența în materie de film autohton. Marii câștigători au fost anunțați pe scena Teatrului Național din București. Cele mai multe premii au fost adunate de filmul "Moromeții 2", printre care și cel pentru cel mai bun film.