Va fi sau nu grevă la metrou? Administrația și sindicatele interpretează diferit o decizie a instanței

greva metrou-grevă de avertisment metrou-decizie instanță-Metrorex-Sindicatul Liber Metrou

Greva de avertisment organizată de sindicaliștii de la metrou a fost declarată ilegală
Greva generală de la metrou nu se mai poate declanșa pentru că nu sunt respectate regulile dialogului social

Tribunalul București a decis luni că greva de avertisment declanșată de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM), în data de 15 noiembrie, este ilegală, pentru că sindicaliștii nu au respectat legea dialogului social. Prin urmare, nici greva de miercuri nu s-ar putea desfășura. Reprezentanții Sindicatului Liber Metrou spun că greva se va ține însă, decizia tribunalului neavând nici o influență asupra grevei generale din 21 noiembrie

Sindicaliştii venit cu precizări despre decizia tribunalului și anunțat că sunt dispuși la noi negocieri. Potrivit sindicaliștilor citați de știrileprotv.ro, Tribunalul Bucureşti a respins cererea ca următoarele acţiuni de grevă să fie oprite în baza nelegalităţii grevei de avertisment, astfel că greva generală este legală. De asemenea, sindicaliştii spun că sunt dispuşi la negocieri, dar aşteaptă să afle cine va fi noul mininstru al Transporturilor.

Instanța a constatat „nelegalitatea declarării și declanșării grevei de avertisment in data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA”, informează Metrorex.

Potrivit sursei citate, „conducerea Metrorex își manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social și face apel la angajații săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp și în siguranță este prioritară.”

Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) a anunţat vineri că angajaţii Metrorex vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4.00 şi 16.00, dacă până atunci nu va fi rezolvat conflictul de muncă.

Trenurile de metrou nu au circulat nici joi dimineaţa, în intervalul orar 4.00 - 6,00. în urma declanşării unei greve de avertisment de către USLM.

Loading...

Citește și

  • Angajaţii de la metrou şi-au reluat activitatea, la ora 16.00, după ce 55 de trenuri nu au circulat în intervalul orar 05.00-16.00, ca urmare a grevei generale, traficul rutier fiind grav afectat, chiar dacă RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze,troleibuze şi tramvaie.

  • Angajaţii de la metrou vor intra marţi, 12 iunie, în grevă de solidaritate între orele 04.00-12.00, şi nu între 04.00-16.00, aşa cum anunţase iniţial, a declarat pentru  NewsIn preşedintele USLM, Ion Rădoi.