UPDATE „Ne-au îmbolnăvit copiii cu smântâna alterată!„ Aproape 200 de copii din Ilfov au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară

Ultima actualizare:

    Copiii de la grădinițele din Ilfov au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentarăfoto: Click!
Copiii de la grădinițele din Ilfov au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentarăfoto: Click!

Și tăcerea e un răspuns atunci când aproximativ 200 de copii din Ilfov ajung în spital pe perfuzii cu toxiinfecție alimentară din cauza neglijenței. S-a întâmplat joi la mai multe unități de învățământ din Voluntari și Pipera unde o firmă de caterig a servit micuților la masa de prânz mămăliguță cu smântână. Disperați, părinți au fugit într-un suflet la spitale pentru tratamentul stărilor de vomă, iar la clinica din Voluntari s-a lucrat până spre miezul nopții. Deși este o problemă extrem de sensibilă, fiind în joc viața unor copii, în tot acest timp cei responsabili tac mâlc.

UPDATE. „În total, 154 de copii, din cei 540 care sunt înscriși la creșele și grădinițele respective, au ajuns la spitale, cu vărsături, greață și dureri abdominale. Din fericire, niciunul nu a necesitat internare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Ilfov, dr. Dănuț Crăciun. Potrivit acestuia, „rezultatele preliminare arată că este vorba de E.Coli. Dar, deocamdată, nu putem spune în care dintre alimente a fost descoperită bacteria. Urmează să stabilim după ce vom avea rezultatele finale ale probelor recoltate la fața locului”.

Autoritățile din Ilfov și-au băgat capul în nisip, ca struțul, și așteaptă să treacă și acest scandal. Nimeni nu e în stare sau nu vrea să explice cum au ajuns acei copilași la spital, după ce au mâncat la afterschool, grădiniță sau la creșă mămăliguță cu brânză și smântână. Totul a început la joi prânz, iar la scurt timp copiilor li s-a făcut rău, acuzând stări de vomă și diaree. Puțini s-au gândit inițial că ar fi o problemă în masă, fiecare părinte crezând mai degrabă că este ceva în neregulă cu propriul copil. Alarma s-a dat pe grupurile de discuție, unde conducerea unor unități de învățământ a sesizat că ar fi o problemă.

„Vă rog să urmăriți starea copiilor, pentru că este posibil să fie o toxiinfecție alimentară. Au avut la prânz mămăligă cu smântână și fripitură de pui cu sos și cartofi la cuptor. Au fost duse probe de mâncare ca să vedem ce nu a fost ok”.

Mesajul care a circulat printre părinți i-a făcut imediat să reacționeze și să ceară ajutor de specialitate. Astfel, 30 de copii au ajuns la Clinica din Voluntari, 13 la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, 6 la Spitalul Grigore Alexandrescu și alte 15 de cazuri la Spitalul Emilia Irza.

Copiii au mâncat mămăligă cu smântână
Copiii au mâncat mămăligă cu smântână

Medicii care i-au consultat au explicat pentru Click! că smântâna ar fi fost cel mai probabil de vină.

„S-a constituit un comandament de urgență la Spitalul din Voluntari, unde am primit 30 de copii. Toți prezentau stări de vomă, iar patru dintre ei aveau diaree. Noi credem că a fost ceva iritativ, având în vedere că micuții au spus la unison cu smântăna a fost foarte acră. Aceasta a iritat stomacul și s-a produs secreția gastrică. Au fost tratați și au plecat acasă. Nimeni nu a rămas internat peste noapte”, a spus unul dintre medicii pediatrii care joi noapte a fost de gardă la Spitalul din Voluntari.

La Matei Balș, medicii au făcut apel către părinți să se adreseze și altor unități sanitare.

Probleme nu au avut nu doar copiii, ci și cadrele didactice care la prânz au mâncat alături de micuți. Și dascălii, în număr de 19 persoane, au ajuns tot la spital.

„La noi au ajuns doar șase cazuri. Este vorba despre copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani care prezentau stări de vomă”, ne-a declarat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al spitalului Grigore Alexandrescu.

Alți copii au primit îngrijiri acasă, dar din datele Direcției de Sănătate Publică se pare că 198 de micuți ar fi avut în total de suferit după ce au mâncat smântână alterată.

Părinții sunt însă extrem de revoltați și cred că smântâna ar fi fost contaminată cu bacterii periculoase.

„Ne-au îmbolnăvit copiii cu smântâna alterată! Noi am fost la Matei Balș. Copilul meu și-a revenit după ce i s-a pus o perfuzie și i s-au dat săruri de rehidratare. Ne-au spus să revenim în cazul în care se repetă aceste episoade de greață și diaree. El a vomitat de șapte ori în două ore. A simțit că smântâna mirosea urât și era prea acră, dar târziu”, ne-a spus una dintre mămici.

În tot acest timp Primăria Voluntari, cea care a încheiat un contract cu firma de catering ce livrează mâncare unităților de învățământ, nu a emis niciun punct oficial de vedere. Unitățile de învățământ din Ilfov au fost închise vineri atât din cauza ninsorilor, cât și din acest motiv. Echipe de la DSP s-au deplasat la toate unitățile și au dispus să se facă dezinfecție indiferent dacă au bucătărie proprie în care se gătește mâncarea copiilor sau dacă ar fi primit prânzul de la firma de catering.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net