VIDEO Umilință! Bolnavii de cancer din Cluj, la coadă în frig pentru medicamente

Ultima actualizare:

    Bolnavii de cancer stau la coadă, în ninsoare, cu măști pe față
Bolnavii de cancer stau la coadă, în ninsoare, cu măști pe față

Imagini incredibile! Pacienții Institutului Oncologic din Cluj-Napoca stau la cozi uriașe în afara spitalului, fără respectarea distanței de 1,5 metri între ei. Aceștia așteaptă în frig să-și ia medicamentele, atât de vitale pentru viața lor.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu scrie pe Facebook că, în plină epidemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt cei mai expuși infectării. „Cozi de zeci de metri la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineață (luni-n.r.), de la ora 7! Pacienții cu cancer stau cu orele de dimineață la cozi infernale, în frig pentru a primi tratamentul de care depinde supraviețuirea lor. În plină criză COVID-19 acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării. Nu poate fi vorba de distanțare socială aici, nu se respectă cei 1,5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiți de suferința oamenilor și nu sunt capabili să ia măsuri. Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă”, scrie Ungureanu.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu: ”Guvernul să emite rețete online”!

Acesta a cerut Guvernului să emită online rețetele pentru bolnavii de cancer, să desființeze temporar cardurile de sănătate și să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină.

Bolnavii de cancer sunt păziți de jandarmi
Bolnavii de cancer sunt păziți de jandarmi

De asemenea, a mai propus Casei Naționale de Asigurări de Sănătate eliberarea de către casele de asigurări din județe a documentelor pentru pacienții oncologici în format electronic, eliberarea online a rețetelor pentru terapiile orale care nu necesită examinări imagistice sau de laborator de evaluarea a răspunsului la tratament, fără cardul de sănătate sau pe baza adeverinței de asigurat. „Acest tip de serviciu trebuie însoțit de documentarea unei discuții cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, din care să reiasă că pacientul poate continua tratamentul”, a explicat Emanuel Ungureanu. Potrivit Mediafax, conducerea Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca nu a putut fi contactată.

Prefectul Clujului: „Se întâmpla la fel și până acum”

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat, în schimb, că la coadă stau și pacienți noi, dar și cei care vin la tratament, consultații.

„Se întâmpla la fel și până acum, doar că, nefiind situația COVID-19, oamenii erau înăuntru. Acum se face triajul în cele 2 corturi din fața Institutului Oncologic a putea identifica persoane cu simptome și a nu-i amesteca cu ceilalți pacienți. S-au luat toate măsurile posibile de fluidizare, având în vedere numărul foarte mare de pacienți”, a spus Abrudean.

Raed Arafat a spus aseară, 22 martie, la un post de televiziune ca medicii să-i programeze înainte pe paciennți ca să evite formarea cozilor. De altfel, bolnavii de cancer sunt cei mai vulnerabili în cazul infectării cu coronavirus.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net