Ultimul discurs al lui Ceaușescu. Ce a spus înainte să promită 100 de lei în plus la salariu

nicolae-ceausescu-ultimul-discurs.jpg

nicolae-ceausescu-ultimul-discurs
Nicolae Ceaușescu a ținut ultimul discurs în fața a zeci de mii de muncitori în 21 decembrie 1989, de la ora 12.30

Acum 28 de ani Nicolae Ceaușescu a vorbit pentru ultima oară în fața maselor de ”tovarăși și pretini”. Când a auzit rumoarea din fața Comitetului Central a promis o sută de lei în plus la salariu. Click! vă spune ce a spus înainte și după această promisiune pe care nu a mai apucat să o îndeplinească.

Pe 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu se întorcea din ultima sa vizită ca șef al statului Român și ținea un discurs televizat despre evenimentele din zilele precedente, de la Timișoara.

A doua zi, la ora 12.30, a ținut morțiș să țină un discurs în fața maselor de oameni ai muncii care să îl ovaționeze. De fapt, așa a și început manifestația din 21 decembrie: cu ovații ”Ceaușescu, PCR!, Ceaușescu, PCR!”

Lui Nea Nicu îi plăcea să vorbească mult în fața maselor și citea texte lungi, dactilografiate cu o mașină specială de scris, care avea corp de literă mare (26), ca să poată citi fără ochelari.

Mitingul a fost programat în 21 decembrie, ora 12.30, iar discursul avea loc din balconul Comitetului Central al PCR.

Iată ce promitea Ceaușescu

”Dragi tovarăși și preteni,

cetăţeni ai capitalei României Socialiste, Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor municipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate.

Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări (încep urletele din piaţă) populare din Bucureşti, considerând aceasta ca o…”

Este momentul când se aude o bubuitură și imediat se produce rumoare în piața unde erau zeci de mii de oameni.

Ceauşescu dă din mână debusolat. În spatele lui, pe balcon, apropiaţii intră în sediu. În ziarul „Scînteia“ din 22 decembrie 1989, la cuvântarea lui Ceauşescu apare - în locul îndemnurilor la linişte - un text care nu a fost rostit niciodată de „nea Nicu“.

O voce şi Elena Ceauşescu: ”Hai în sediu!”

Nicolae Ceauşescu: Ce e?

Nu, mă. Ho! Alo! Alo! Alo!

Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!

Nicolae Ceauşescu: A-lo! A-looo!

Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!

Nicolae Ceauşescu: Stai puţin. Alo!

Elena Ceauşescu: Alo!

Nicolae Ceauşescu: Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi. Tovarăşi!

Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi!

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi!

Elena Ceauşescu: Alo!

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi! Alo!

Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi, oameni buni!

Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!

Elena Ceauşescu: Alo! (Bate în microfon.)

Din acest punct, discursul este publicat şi în „Scânteia“ de a doua zi.

Nicolae Ceauşescu: ”Încă odată doresc să subliniez că trebuie să demonstrăm cu toată puterea, forţa şi unitatea, în apărarea independenţei, integrităţii şi suveranităţii României. Aceasta constituie una dintre problemele fundamentale...

În primele rânduri din piaţă: „Uraaa!“ În rest, huiduieli.

Nicolae Ceauşescu: ”Doresc să vă informez pe dumneavoastră de o importantă hotărâre adoptată, în această zi, de Comitetul Politic Executiv, privind nivelul de trai al oamenilor muncii. Am hotărât, în această dimineaţă, ca începând de la 1 ianuarie să majorăm, în cursul anului viitor, retribuţia minimă de la 2.000 de lei la 2.200 de lei. Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800, la 900 de lei. Am hotărât, totodată, ca pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei. Vom creşte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500, la 800 de lei, ceea ce vom asigura în acest fel condiţiuni bune, corespunzătoare, de muncă şi de viaţă pentru toţi cetăţenii patriei noastre. Aceste măsuri demonstrează cu putere că, pe măsura dezvoltării economiei, facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trai, material şi spiritual, al poporului, potrivit hotărârilor Congresului Partidului.”

Întreg discursul a durat 9 minute și 35 de secunde.

Sursa: stenogramele din dosarul Revoluției

Loading...