Uite ce «bombe» am cumpărat! Petardele ilegale, afacerea sezonului

Ultima actualizare:

    O astfel de petardă ilegală, care poate produce răni grave, costă doar 2 leiFoto: Sever Gheorghe
O astfel de petardă ilegală, care poate produce răni grave, costă doar 2 leiFoto: Sever Gheorghe

“Am bombe, bombe, de calibru mic sau mare”. Nu sunt cuvinte ale unui gangster din filme, ci reclama făcută de zeci de comercianţi de petarde ilegale în Piaţa Obor. Reporterii Click! au achiziţionat astfel de pocnitori de la tarabele aflate la vedere în piaţă.

În Piaţa Obor din Bucureşti, cea mai mare din România, toată lumea ştie că se găseşte orice. Ce ar fi Sărbătorile fără petardele şi pocnitorile de mare putere, ilegale, care ne enervează pe toţi?  Am plecat să cumpărăm astfel de obiecte şi toată lumea ne-a spus care este locul perfect: “strada bombelor” din Piaţa Obor. Pe aleea principală a pieţei sunt zeci de tarabe cu “rachete” şi “pocnitori” legale. Printre aceste mărfuri sunt puse aşa, într-o doară, şi “bombele” ilegale. Dacă nu le vezi, au grijă “binevoitorii” care trec pe lângă tine şi îţi spun pe diferite voci: “am bombe, bombe”.

Unii înţeleg şi zâmbesc, alţii se fac că nu aud, unii buimaci stau şi încearcă să înţeleagă parola. Cei interesaţi, printre care şi noi, se opresc, cer să vadă “marfa.” Ca un scamator, tipul care ne-a atras atenţia prin cuvântul magic scoate pe loc din buzunar un ditamai tubul. Ne spune că este F5, cea mai puternică “bombă” de pe piaţă, care face linişte oriunde şi atrage atenţia negreşit. “Dai 100 şi ai ceva rar!”, încearcă omul să ne vrăjească! “Hai 50, 30 şi e a ta!”, pune capăt afacerii Titi, după cum se recomandă. Cerem să vedem şi alte tipuri şi ne duce un metru mai încolo, unde acum vedem sunt expuse seturi de câte patru “bombe” identice.  Sunt de fabricaţie bulgară şi pe ele scrie că au o cantitate de 4,95 praf explozibil.

Ghidul nostru pleacă, iar titularul tarabei ne spune că am fost păcăliţi. “Vă dădeam tot pachetul de patru bombe cu 50 de lei. De ce nu vă uitaţi pe tarabe? Aşa, ţeapă!”, se amuză Vasile. Întrebăm de petarde mai mici şi cu un ţiuit este chemat un copil de aproximativ nouă ani. Scoate din buzunar o petardă mică, F3. “Îţi dau două din astea cu 4 lei”. Vede că avem o hârtie de 5 lei. “Hai că nu am rest, ţine trei şi pa!”, ne zice puştiul. 

Pocnitorile costă între 2 şi 10 lei

La rândul lor, oamenii legii se plâng că nu mai fac faţă valului de petarde periculoase care se vând la colţ de stradă. În perioada 19 noiembrie - 21 decembrie, aceştia au efectuat 2.397 controale în complexuri şi în pieţe şi au verificat activitatea a 819 persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operaţiuni cu articole pirotehnice. Astfel, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au constatat 479 de infracţiuni, iar 498 de persoane s-au ales cu dosare penale. Totodată, au confiscat 10,5 tone de articole pirotehnice F2, F3,F4 şi P1, în valoare de 709.057 de lei, dintre care 1,5 tone dintr-un complex comercial din sectorul 2 al Capitalei. “În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, pentru a nu fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, destinate publicului larg. Înainte de a le folosi, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului”, atrag atenţia poliţiştii. 

Închisoare de la 3 luni la un an


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Potrivit legii este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Încălcarea legii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Singurele care pot fi vândute sunt artificiile din categoria F1, dar nu celor care au sub 16 ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net