Turiştii, cu mâncarea la pachet pe Litoral

Ultima actualizare:

    Plajele sunt mai mult goale în timpul săptămânii
Plajele sunt mai mult goale în timpul săptămânii

Industria turismului, cu mâinile-n cap! Pandemia generată de noul coronavirus a afectat puternic Litoralul românesc şi a schimbat comportamentul oamenilor, care vin doar pentru câteva zile pe malul mării. Această vară este atipică atât pentru operatorii din turism, cât şi pentru turişti.

Deschise târziu, hotelurile de la malul Mării Negre n-au mai fost asaltate de turişti ca în anii trecuţi. A trecut şi weekendul de Sfânta Maria (15 august), perioada care era cea mai aglomerată în ceilalţi ani, când nu mai găseai un loc liber de cazare, iar pentru un şezlong liber trebuia să vii pe plajă dis-de-dimineaţă.  Anul acesta, hotelurile se pot lăuda cu un grad de ocupare de 80 - 85% doar în câteva zile din august, fiindcă turiştii preferă să vină pe Litoral doar în weekend. Totodată, oamenii şi-au schimbat şi modul de a-şi petrece vacanţele, fiind mai calculaţi în ceea ce priveşte bugetul alocat. „Românii n-au mai plecat în concedii, unii din lipsa banilor, alţii de frica virusului”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).  

În timpul săptămânii, plajele sunt mai mult goale

Hotelierii admit că doar în weekend sunt mai mulţi turişti pe Litoral. De exemplu, de Sfânta Maria se putea vorbi de un grad de ocupare de 80 - 85% a spaţiilor de cazare de pe Litoral (în total, 110.000 de locuri), dar această situaţie a fost valabilă doar două zile. „Duminica, hotelurile se golesc. Aspectul de staţiune plină şi de aglomeraţie este dat anul acesta şi de localnici, care ies să se plimbe sau să stea la terase. Fiind o perioadă de concedii, localnicii plecau înainte în diferite locuri. Acum nu mai pleacă şi aglomerează propria staţiune”, completează Dragoş Răducan.  De asemenea, hotelierii mai au o problemă: turismul la negru. Şunt mulţi oameni care încă preferă să se cazeze în camere, apartamente şi case închiriate de la persoane particulare, neautorizate să presteze astfel de servicii. Bineînţeles, turistul nu primeşte nici o factură şi nici un bon fiscal. „Pe lângă pandemia de SARS - CoV - 2, avem şi o pandemie economică. Gaura din buzunar doare mai mult şi este mai vizibilă decât cea din plămâni. Sunt foarte mulţi care se cazează la negru şi asta dovedeşte, încă o dată, că autorităţile nu sunt în stare să ia măsuri concrete”, acuză Dragoş Răducan. Vicepreşedintele FPTR susţine că un hotelier va fi un veritabil campion, dacă va ieşi cu profit zero în urma acestui sezon. Paul Marin a închiriat mai multe sectoare de plajă în staţiunea Mamaia şi pune la dispoziţia turiştilor mii de şezlonguri. „Clar este un sezon la jumătate faţă de 2019, mai ales pentru noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în zona Mamaia - Mamaia Sud. În Nord (n.r. - zona cluburilor şi plajelor de lux) ar fi mers mai bine”, oftează întreprinzătorul, care a ajuns să ieftinească şezlongul până la 15 lei pe zi, doar ca să aibă clienţi. „Nu preţul este de vină, ci oamenii. Ei sunt mult mai atenţi cu banii lor. Nu mai aruncă banii pe fereastră, aşa cum se întâmpla pe timpuri. De exemplu, vine un grup de cinci persoane şi doar trei stau la şezlong, doi se aşază alături”, adaugă întreprinzătorul pentru adevarul.ro. Nici la terasele cu autoservire situaţia nu este mai bună. Cristian Dumitrescu este proprietarul Terasei Parc Nord din Mamaia şi dezvăluie: „Ca încasări, sezonul acesta este sub 50% faţă de cel trecut. Se poate, ca procent de profit, să fie mai bun ca 2019, deoarece am renunţat la mulţi angajaţi faţă de anul trecut”. El are şi o serie de explicaţii pentru aceste scăderi: “Oameni sunt pe plaje, dar nu este putere de cumpărare. Oamenii de ordine îmi spun că n-au văzut atâtea lăzi frigorifice pe plajă niciodată, semn că turiştii vin cu alimente la ei”. Un alt motiv este acela că mulţi au preferat să se cazeze la apartamente dotate cu bucătării. Astfel, oamenii şi-au gătit acolo, iar la terasă au luat cel mult o masă pe zi.   

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net