Trenul regal, modificat special pentru ultimul drum

Ultima actualizare:

    Locomotiva cu aburi va fi înlocuită cu o locomotivă electrică pentru a transporta trupul neînsufleţit al Regelui Mihai
Locomotiva cu aburi va fi înlocuită cu o locomotivă electrică pentru a transporta trupul neînsufleţit al Regelui Mihai

La cinci zile după moarte, duminică după-amiază, 10 decembrie, Regele Mihai a părăsit pentru totdeauna reşedinţa regală de la Aubonne, Elveţia. În acelaşi timp, în ţară continuă pregătirile pentru înmormântarea ultimului monarh. În depoul Gării de Nord, oamenii de la CFR s-au apucat să pregătească Trenul Regal, cel care va transporta sicriul la Curtea de Argeş.

Reşedinţa Regelui Mihai din Aubonne şi-a deschis porţile pentru cei care au dorit să-i aducă Majestăţii Sale un ultim omagiu şi să vegheze la căpătâiul său, în locul în care a trăit şi a suferit.


    Salonul anticameră
Salonul anticameră

A fost un eveniment fără precedent! Tot ieri, la ora 16.30, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost depus la Biserica Ortodoxă Greacă din Lausanne. 

Situată în centrul oraşului, biserica ”Sfântul Gherasim” este locul în care persoanele care vor să-i spună adio Regelui Mihai o pot face.

Accesul în biserică este permis astăzi, între orele 14.00 şi 18.00, iar mâine, între orele 8.00 şi 16.00. Între orele 14.00 şi 15.30, va fi oficiată o mare slujbă, iar accesul va fi permis atât publicului, cât şi presei.

Miercuri dimineaţă, 13 decembrie, sicriul va fi transportat pe aeroportul din Geneva pentru întoarcerea în ţară, programată pe Aeroportul Henri Coandă, la ora 11.00.


    Sufrageria
Sufrageria

După ce trupul neînsufleţit al monarhului va fi dus, mai întâi, la Castelul Peleş, apoi la Palatul Regal, sâmbătă, va fi transportat cu Trenul Regal spre Curtea de Argeş, unde Majestatea Sa îşi va dormi somnul de veci.Trenul Regal a fost ­inaugurat în anul 1928 şi a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria. Garnitura a fost fabricată în Italia la solicitarea statului român.


    Vagonul regelui
Vagonul regelui

Din păcate, trenul este livrat României şi intră în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veşnice a Regelui Ferdinand care, astfel, nu se poate bucura de el.

Primii zece ani din istoria trenului sunt legaţi de Regina Maria, de Regele Mihai, de Regina Mamă Elena şi, desigur, de Regele Carol al II-lea. În anii 1940, Regele Mihai, alături de Regina Elena, a folosit Trenul Regal în foarte multe ocazii.Pentru prima oară după anul 1948, Familia Regală a călătorit cu Trenul Regal la 14 octombrie 2012, apoi de fiecare Zi Naţională garnitura pleca în turul de onoare din Gara Băneasa până în Sinaia. Mai puţin în acest an, când călătoria a fost amânată din cauza bolii regelui.

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Regelui, Vagonul Reginei, Vagonul Invitaţilor şi Vagonul Casei MS Regelui.


    Fiicele regelui au asistat la plecarea din reşedinţa de la AubonneCaptură: TVR 1
Fiicele regelui au asistat la plecarea din reşedinţa de la AubonneCaptură: TVR 1

Vagonul Sufragerie este compus din două spaţii: sufrageria propriu-zisă, cu o  capacitate de 24 locuri la masă şi salonul cu 12 locuri.


    Fiicele regelui au asistat la plecarea din reşedinţa de la AubonneCaptură: TVR 1
Fiicele regelui au asistat la plecarea din reşedinţa de la AubonneCaptură: TVR 1

Sufrageria este folosită  pentru dineurile oficiale sau ca spaţiu pentru primirile protocolare. Salonul este folosit ca anticameră pentru sufragerie sau pentru întruniri.Sâmbătă, 16 decembrie, garnitura de tren va suferi modificări faţă de componenţa sa normală: nu va fi folosită o locomotivă cu aburi, ci una normală şi din cele cinci vagoane ale trenului, unul va fi transformat în vagon mortuar. În vagoane vor călători Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României.

Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş la o oră despre care Familia Regală nu a dat încă nici un amănunt, deoarece nu se ştie dacă garnitura va opri undeva sau nu. În mod normal, traseul Bucureşti-Curtea de Argeş este parcurs de un tren InterRegio în  circa trei ore.


    Sicriul a fost acoperit cu steagul Familiei RegaleCaptură: TVR 1
Sicriul a fost acoperit cu steagul Familiei RegaleCaptură: TVR 1

Programul zilei înmormântării

  • Sâmbătă, 16 decembrie, ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal;
  • ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară;
  • ora 11.15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun, tras în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional;
  • între orele 11.25 și 12.15, cortegiul funerar va merge pe jos, din Piața Palatului Regal până în Dealul Mitropoliei;
  • între orele 12.30 și 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare;
  • ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa;
  • sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la ­Curtea de Argeş;
  • Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la o oră ce va fi anunțată ulterior, iar cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală cu mașina.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net