Trei noi cazuri de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr din Capitală. Boala a ucis acum șase zile o elevă a școlii

Ultima actualizare:

    Meningita”ucigașă”a ucis un elev și a îmbolnăvit alți trei în Liceul Gheorghe Lazăr din BucureștiFoto: cnlazar.ro
Meningita”ucigașă”a ucis un elev și a îmbolnăvit alți trei în Liceul Gheorghe Lazăr din BucureștiFoto: cnlazar.ro

Panica de meningită meningococică fulminantă revine la Liceul Gheorghe Lazăr din București. Rezultatele analizelor făcute de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) colegilor elevei care a murit pe 18 aprilie din cauza acestei boli, nu sunt bune pentru trei copii

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a testat 61 de elevi și 10 profesori de la Liceul Gheorghe Lazăr unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante.”În cazul unuia dintre elevii testați, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică”, a anunțat printr-un comunicat Ministerul Sănătății. Practic elevul are”starea de purtător clinic sănătos” şi urmează tratament cu antibiotice, instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

În afara testelor efectuate colegilor și profesorilor adolescentei decedate, au solicitat efectuarea de analize pentru depistarea menigitei ucigașe și alți peste 100 de elevi și profesori ai școlii. Pentru doi elevi testele efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș", au indicat prezența bolii dar aceștia sunt doar purtători și nu prezintă forma gravă a bolii. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20 la sută din populație și nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidență în jur de 1 la 100.000 de persoane”, precizează comunicatul.

Alte cazuri de infecție cu meningită meningococică

Un alt caz de infecție cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie 2019, în  județul Botoșani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament și evoluția este bună.  În cursul zilei de 23 aprilie 2019, autoritățile sanitare au confirmat al treilea caz de infecție cu meningocococ la o elevă din județul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecției, care a dus la deces.   

Ce este meningita meningococică

Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supraviețuiește în mediu, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și la uscăciune

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net