Traian Băsescu, afaceri cu Costică Constanda, călăul parcurilor

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu
Traian Băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este urmărit penal pentru fapte de care n-a putut fi tras la răspundere în timpul mandatelor la Cotroceni. Acesta este urmărit penal pentru spălare de bani, într-un dosar în care e implicat și Costică Constanda, afaceristul care a obținut suprafețe importante de teren într-un parc din Capitală și care a dat în judecată Municipalitatea pe motiv că nu-i eliberează autorizații de construire.

Fostul șef de stat are probleme cu legea chiar înainte de startul campaniei electorale. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au deschis dosar de urmărire penală pe numele său pentru spălare de bani, în urma unei sesizări mai vechi a Grupului de Investigații Politice. În ordonanța de urmărire penală, prezentată lui Băsescu, procurorii notează că acesta a efectuat o tranzacție imobiliară suspectă în timpul mandatului său la primărie. În august 2000, Băsescu a cumpărat un teren de 3.700 de metri pătrați în sectorul 1 al Capitalei (strada Aleea Privighetorilor), cu suma de 1,4 miliarde de lei vechi. În aceeași zi (9 august 2000), omul de afaceri Costică Constanda cumpără un teren învecinat, cu o suprafață aproape identică, însă la un preț de trei ori mai mare.

Doi ani mai târziu, Băsescu vinde terenul cumpărat în anul 2000 pentru suma de 12 miliarde de lei vechi către Gabriela Blaj, cumnata lui Costică Constanda. Cu banii obținuți Băsescu și-a cumpărat o casă pe Șos. București-Ploiești, pe care a donat-o ulterior fiicei sale, Ioana. Procurorii consideră suspectă suma imensă pe care a obținut-o Băsescu din vânzarea terenului, în comparație cu suma plătită pentru achiziționarea lui. Aceștia verifică și modul în care fostul președinte a câștigat banii cu ajutorul cărora a putut cumpăra terenul din cartierul Băneasa. Dosarul capătă accente ilare, căci în ordonanță se face referire și la un autoturism Mercedes, pe care Băsescu l-ar fi cumpărat de la Costică Constanda, dar pe care i l-a revândut pe o sumă mult mai mare. Procurorii sunt convinși că în aceste tranzacții ciudate efectuate de cei doi se ascund mai multe ilegalități.

Dosarul nu este unul nou. Parchetul General a dat o soluție de neîncepere a urmăririi penale în luna iunie a anului 2012, arătând că nu există probe care să susțină acuzația de spălare de bani. Pentru o eventuală condamnare a fostului președinte, procurorii trebuie să facă dovada că au elemente noi față de cele prezentate în urmă cu patru ani.

Costică Constanda este cunoscut în București drept călăul parcurilor. El a obținut suprafețe importante de teren în Parcul Bordei din Capitală, după ce a cumpărat drepturile litigioase deținute de diverși moștenitori de drept. Folosindu-se de influența sa, a intenționat să ridice blocuri în parc, însă demersul său a fost stopat în timpul mandatului lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei. Constanda a primit un teren în Satul Francez, o zonă de lux a Capitalei, în schimbul suprafețelor deținute în Parcul Bordei. Când s-a văzut cu sacii în căruță, Primăria a refuzat să-i elibereze autorizații de construire pentru terenul primit la schimb. Astfel, Cosntanda a chemat Municipalitatea în instanță, solicitând despăgubiri de peste 150 de milioane de euro, bani pe care i-ar fi pierdut ca urmare a blocării proiectelor sale imobiliare. Cazul se judecă încă în instanță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net