Tradiții de Florii. Ce reprezintă ramurile de salcie și de ce se sfințesc

Ultima actualizare:

    De Florii și Paște vom avea o vreme frumoasă cu temperaturi normale pentru această perioadă
De Florii și Paște vom avea o vreme frumoasă cu temperaturi normale pentru această perioadă

Floriile se sărbătoresc anul acesta pe 12 aprilie, zi de mare însemnătate pentru toți creștinii ortodocși. În această duminică se respectă multe obiceiuri străvechi, ce diferă de la o zonă la alta, dar care sunt, toate, ținute cu are sfințenie. Printre cele mai importante tradiții de Florii se numără și sfințirea ramurilor de salcie. Iată care este legenda lor și ce se spune în popor.

Potrivit siteului traditii-superstitii.ro, în ziua de Florii se sfințesc ramurile de salcie, iar acest obicei este unul dintre cele mai cunoscute și respectate.

În ziua de Florii, ramurile de salcie sunt aduse de credincioși, dimineața, la biserică unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra lângă o icoană. Aceaste crengi de salcie se consideră că au puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală vor de ajutor celui care le folosesc. O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Ramurile de salcie alungă durerile de spate

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

De ce să nu te speli pe cap de Florii

Supersitțiile legate de această zi sunt foarte multe. Ele diferă de la o zonă la alta și de la o regiune la alta. Unele se păstrează cu sfințenie, altele și-au pierdut înseamnătatea, iar altele sunt mai puțin cunoscute. Spălatul pe cap în această zi este, se pare, unul dintre lucrurile interzise, pe care nu artrebui să le faci. Se spune că dacă te speli pe cap de Florii îți va încărunți părul și vei albi înainte de vreme.

Nu planta pomi pentru că nu vor da roade

o altă credință populară este legată de munca în grădină. Se spune că dacă plantezi pomi în această zi ei vor înflori doar. Însă nu vei avea parte și de roade.

image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net