Tot ce trebuie să știi despre programul „Rabla pentru electrocasnice”

Ultima actualizare:

    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Dacă ai aparatură electrocasnică veche, uzată sau care nu mai funcţionează, te poţi înscrie în programul „Rabla pentru electrocasnice” începând din data de 14 mai. Dar atenţie, programul nu demarează pentru toate produsele odată, ci etapizat!

Programul Rabla pentru electrocasnice din 2021 va începe mâine, 14 mai, dar înscrierile se vor face etapizat, pe tipuri de produse. Bugetul de 75 milioane lei, aproape dublu faţă de cel din 2020 (40 milioane lei) va fi şi el împărţit pe categorii de produse. Iată cele mai importante reguli privind programul Rabla pentru electrocasnice, aşa cum le-a anunţat chiar ministrul Mediului, Tancsoz Barna:

  • Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe şi maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim.
  • Prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe (şi maşinile de spălat vase intră în program), maşini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul Mediului.
  • După care venim cu partea de laptop, tabletă şi televizoare.
  • Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim ca acum doi ani, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare, a adăugat ministrul.
  • În principiu, trebuie predate produse similare cu cele achiziţionate, însă vor fi şi excepţii cum ar fi cazul tabletelor sau laptopurilor pentru copiii de şcoală.
  • De asemenea, pentru cumpărarea unui aparat de aer condiţionat se va putea da la schimb "un consumator mare" de energie electrică.

Unde te înscrii

Înscrierile se fac pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu www.afm.ro. Ca să fii eligibil trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

  • eşti persoană fizică, majoră, domiciliată în România (trebuie să ai peste 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică Rabla Electrocasnice);
  • nu ai obligaţii restante la bugetul de stat sau local, conform legislaţiei în vigoare, la data achiziţionării echipamentelor prin program;
  • eşti posesor al unui buletin valabil sau al unei cărţi de identitate valabile în momentul înscrierii;
  • te obligi să predai un echipament uzat echivalent în momentul achiziţionării unui echipament nou, din aceeaşi categorie (sau conform ghidului Rabla Electrocasnice);
  • îţi dai acordul cu privire la prelucrarea unor date personale şi informaţii de către AFM, dar şi pentru transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice. Scopul este ca să se poată verifica îndeplinirea condiţiilor şi obligaţiilor solicitate ori să se realizeze statistici.

Comercianţi validaţi

Lista comercianţilor validaţi pentru ediţia curentă a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicată încă din 23 decembrie 2020 şi include nume precum: eMAG; Altex; Flanco; Carrefour; Auchan; Cora; Dedeman; Rombiz; Badabum; Demax.

image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net