Toma Caragiu, marele dispărut la cutremurul din 4 martie 1977

Ultima actualizare:

Se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, care a răpit României 1.600 de suflete. O pierdere resimţită de toţi românii a fost dispariţia marelui actor Toma Caragiu, pe care, printr-o înlănţuire stranie de împrejurări, soarta l-a trimis exact în locul unde nu trebuia să se afle. Toma Caragiu avea doar 51 ani când a murit sub dărâmăturile blocului Continental din Bucureşti.

L-au cunoscut pe tânărul Toma pe când avea 26 de ani, dar şi acum, la 43 de ani de la moartea marelui actor, deapănă amintiri despre perioada sa de debut. Mărturiile celor care l-au cunoscut atunci sunt acum balsam pentru dorul de Toma. Caragiu a ajuns la Constanţa la 1 aprilie 1951, la vârsta de 26 ani, scrie adevarul.ro.

Toma Caragiu - scurtă biografie

Toma Caragiu a murit la 51 de ani sub dărâmăturile blocului Continental din centrul Capitalei
Toma Caragiu a murit la 51 de ani sub dărâmăturile blocului Continental din centrul Capitalei

Tocmai absolvise în prima promoţie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. I se promisese loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, dar momentan schema de la Naţional era completă, aşa că a ajuns la teatrul de la malul mării. Colegul de cameră al lui Toma a fost actorul Costel Rădulescu. Cei doi locuiau într-o casă cochetă, Vila Păpuşica. Hainele stăteau atârnate în cuie bătute în pereţi. Ca să facă rost de mobilier, Toma şi Costel îşi cedează cartelele de îmbrăcăminte. Dar tinerii actori erau fericiţi şi mândri. Pe uşă pun un carton pe care scria: „DOI ARTIŞTI“. 

Cu Maria Bondar a fost căsătorit 10 ani şi a jucat în multe piese
Cu Maria Bondar a fost căsătorit 10 ani şi a jucat în multe piese

Caragiu a jucat în 9 piese la Constanţa. Pentru rolul dintr-o piesă educativă petrece o săptămână la ţară, lângă Constanţa, pentru a intra în pielea personajului. Tot în Constanţa, Toma se îndrăgosteşte de Maria Bondar, colegă de teatru, şi se căsătoresc la 20 februarie 1952. „Maria i-a fost lui Toma parteneră în toate distribuţiile din care a făcut parte.  Dar în 1953, bunica lui Toma moare, iar el stă câteva zile la Ploieşti, în oraşul în care îşi avea părinţii. Vrea să rămână aproape de ei şi părăseşte Constanţa, mutându-se cu Maria la Ploieşti. Devine director al Teatrului de la Ploieşti, care poartă în prezent numele lui. Din păcate, mariajul celor doi nu rezistă şi după zece ani divorţează. Înainte să divorţeze, Toma şi Maria Caragiu au înfiat o fetiţă de 3 ani, Maria (Doina) Caragiu, de la Casa de Copii Buzău.

După tragica dispariţie a actorului, Elena Caragiu a plecat în SUA unde s-a recăsătorit
După tragica dispariţie a actorului, Elena Caragiu a plecat în SUA unde s-a recăsătorit

Imediat după divorţ, în 1963, Toma se căsătoreşte cu Elena Bichman, tot actriţă, aflată şi ea la a doua căsătorie. În noaptea teribilului cutremur din 4 martie 1977, Toma Caragiu se afla acasă ”lipit” de telefon. Aştepta să îl sune Mimi, cum o alinta pe soţia sa, plecată la munte. În aşteptarea apelului, l-a invitat pe regizorul Alexandru Bocăneţ la un pahar. Blocul Continental în care locuia Toma a fost distrus până la etajul III. Actorul, care locuia la etajul II, şi regizorul Alexandru Bocăneţ au decis să fugă pe scări în timpul seismului şi au fost prinşi între dărămături. Au fost găsiţi după şase zile sub ruine. Cortina a căzut definitiv! Râsul lui molipsitor nu s-a mai auzit din seara de 4 martie 1977, decât pe benzile înregistrate.

Cântăreaţa Doina Badea, recunoscută după verighetă

Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a răpit-o şi pe marea noastră cântăreaţă Doina Badea. Avea 37 de ani, era în culmea carierei sale şi avea o familie fericită. Supranumită „Edith Piaf a României”, datorită vocii magnetice, cu inflexiuni grave, Doina Badea a fost vocea cea mai mare, cea mai profundă şi puternică a României, spun deopotrivă specialiştii, colegii şi cei care au ascultat-o. După o mare decepţie sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă. Tineri, frumoşi şi artişti, cei doi au fost răsplătiţi de Dumnezeu cu doi băieţi: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. În 1977, începutul de primăvară îi prinsese pe cei patru în casă nouă: un apartament spaţios, elegant, situat în blocul Barului Continental, în spatele Casei Suţu. Îl primise Doina Badea prin repartizare şi avea vecini de seamă: pe Toma Caragiu, care locuia în blocul din faţă. La 4 martie 1977, clădirea s-a prăbuşit peste cea din faţă, în care locuia Caragiu. Mâna artistei a fost recunoscută după verighetă, dar trupul nu i s-a găsit vreodată. (Marina Dohi)

La ora cutremurului se difuza un film bulgăresc

Seismul de acum 43 de ani s-a produs în zona Vrancea şi a avut magnitudinea de 7,4 pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 21:22:22, ora la care oamenii obişnuiau să se adune în faţa televizorului. În acea seară fatidică rula filmul „Dulce şi amar”, o producţie bulgărească. Cutremurul a durat 56 de secunde şi a lovit atât pe orizontală, cât şi pe verticală. A fost la fel de violent ca 10 bombe atomice, au apreciat specialiştii. Peste 1.600 de oameni şi-au găsit sfârşitul, iar alţi 11.000 au fost răniţi. Printre cei morţi s-au aflat mari personalităţi: marele actor Toma Caragiu, poeţii Alexandru Ivasiuc, A.E Baconski, Veronica Porumbacu, regizorul Alexandru Bocăneţ, marea cântăreaţă Doina Badea împreună cu toată familia şi încă mulţi alţii. Cutremurul s-a simţit în aproape toată Europa de Est, până la Moscova şi Sankt Petersburg. 

Citește și

Toma Caragiu s-a născut într-o zi de 21 august. Ultima zi din viața lui, minut cu minut

Femeile din viața marelui actor Toma Caragiu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crocodil pixabay jpg
2925A0F4 C385 4830 B11E 00CE28E4267F jpeg
Furtuna solara FOTO Shutterstock
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net