Tibi Ușeriu șochează pe toată lumea: „Cum de mai rezistă omul ăsta?”

Ultima actualizare:

    Tibi Ușeriu înfruntă gerul polar de șase zile. Azi ar trebui să ajungă la destinație
Tibi Ușeriu înfruntă gerul polar de șase zile. Azi ar trebui să ajungă la destinație

Ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu, care acum se luptă cu demonii la Cercul Polar, i-a surprins pe organizatorii maratonului 6633 Arctic Ultra. Nimeni nu înțelege cum reșește românul să continue cel mai dur maraton din lume. Unii dintre cei mai experimentați sportivi au „căzut” ca muștele, învinși de gerul polar.

Tibi Ușeriu (44 de ani) a pornit ieri în ultima etapă a cursei de la Polul Nord: 120 km pe Ice Road (Drumul Gheții), un „tronson monstruos” fără puncte de control și de ajutor. Doar gheață și zăpadă, vânt teribil și pustietate dezarmantă. Bistrițeanul, care a câștigat edițiile din 2016 și 2017, conduce și cursa din acest an, deși condițiile meteo sunt imposibile. „Trebuie să mă vadă un medic, că mi-o degerat un picior. Nu știu… sper să nu-mi facă probleme. Cumva am rămas descoperit peste noapte, cum mi-o fost amorțit. Tot mi-o degerat. Îi praf. Mi-o dat acuma o cremă, dar medicul nu-i, că-i cu ăilalți. 11 îs căzuți déjà, din câte am înțeles. Și spaniolul. Dar abia de acuma începe greul”, spunea ieri, Tibi, înainte să ajungă la punctul de control de la Inuvik. Conform paginii de Facebook Tasuleasa Social, care îi urmărește evoluția lui Tibi pas cu pas, bistrițanul a ajuns la punctul intermediar cu trei minute mai repede decât plănuise.


    Un moment de cumpănă înainte de Ivunik. Dar Tibi se ridică și merge mai departe
Un moment de cumpănă înainte de Ivunik. Dar Tibi se ridică și merge mai departe

Tibi păstrează legătura prin telefon cu ultramaratonistul Adrian Toma, cel cu care a pregătit această cursă. La fiecare punct intermediar cei doi vorbesc despre cum se simte Tibi, cum a fost ziua lui și care sunt metodele la care poate apela pentru a găsi resursele necesare continuării acestei curse de anduranță. Conform acestora, pe traseul lung de 616,6 km temperaturile coboară la minus 50 de grade. Dacă vântul bate cu doar 20 km/h, „îți îngheață ochii în cap”.

În ciuda acestor condiții, nimeni nu înțelege de ce continuă Tibi să-și supună corpul la asemenea șocuri. El nu are nici o miză, având în vedere că a câștigat ultimele două ediții ale 6633 Arctic Ultra. „Corpul lui Tibi se cam dezintegrează. Picioarele sunt extrem de umflate, fața este de nerecunoscut. De degetul ăla degerat a și uitat. Dar are simțul umorului, iar ăsta e un semn că încă funcționează perfect. Tibi spune că, din punctul lui de vedere, e o mare întrebare dacă cineva va termina această cursă, atât de dificilă i se pare înaintarea prin zăpadă. Și o spune calm, netulburat”.

Temperaturile extrem de scăzute l-au determinat pe Tibi să pună pe el patru perechi de pantaloni. Asta îl ajută la confortul termic, dar îi încetinește avansarea. Chiar și așa, se află al circa 21 de ore în fața ocupantului locului second, Paul Deasy. „Ne-a spus că efectiv nu are putere să vorbească la telefon, să îl iertăm, dar trebuie neapărat să doarmă şi va suna după aceea. Oameni dragi, vă mulţumim că l-aţi adus până aici cu sufletele voastre calde ! Haideţi să-l ducem împreună până la final ! Un strop mai este”, spun cei care îl urmăresc la fiecare pas.


    A pornit la drum acum șase zile, de la Eagle Plains. Trebuie să ajungă Tuktoyakyuk în cel mult opt zile
A pornit la drum acum șase zile, de la Eagle Plains. Trebuie să ajungă Tuktoyakyuk în cel mult opt zile

Singurul român rămas în cursă

Tibi Ușeriu este singurul român rămas în cursa de la Polul Nord. Ceilalți patru (Levente Polgar, Florentina Iofcea, George Economu și Avram Iancu) s-au retras din cauza condițiilor meteo teribile. Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care a traversat înot Dunărea de la izvoare la vărsare (2.860 km), s-a retras la primul punct intermediar. Se descurcă mai bine în apă decât pe zăpadă.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net