Tânăr cu arsuri pe 70% din suprafața corpului așteaptă de două zile să fie transferat în Belgia. Ce spune ministrul Sănătății

Ultima actualizare:

    Un tânăr cu arsuri pe 70% din suprafața corpului așteaptă de două zile să fie transferatFoto: Arhivă personală
Un tânăr cu arsuri pe 70% din suprafața corpului așteaptă de două zile să fie transferatFoto: Arhivă personală

Un tânăr în vârstă de 20 de ani cu arsuri pe 70 % din suprafața corpului, internat la Spitalul Universitar, așteaptă de vineri transferul la o clinică din Belgia, procedură întârziată din cauza birocrației, a semnalat Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătar, susține că tânărul va fi transferat imediat ce își va da acceptul spitalul din Belgia la care au fost trimise documentele. Situația a fost semnalată de către Mihai Grecea, un supraviețuitor din Colectiv, pe pagina personală de Facebook, unde acesta a explicat că la Spitalul Universitar din Capitală se află de vineri un pacient tânăr cu arsuri grave, în urma electrocutării.  

El spune că pacientul are 20 de ani și, deși e politraumatizat, are șanse să scape dacă ministrul Sănătății și secretarii de stat vor demara transferul în străinătate. „Realitatea din spitalele de la noi arată clar ca șansa sa la viață este transferul în strainătate urgent. Protocoalele de tratament al pacientilor cu arsuri arată că un pacient ars are 48 de ore fereastra de oportunitate pentru transfer interspitalicesc. Dar la Ministerul Bolii e vacanță, toată lumea plecată, belferie maximă. 

Astăzi erau la COSU (Centrul operativ pentru situații de urgență) 6 cazuri de pacienți critici cu recomandare fermă de transfer în străinătate iar Ministerul nu aproba nimic. (..) În noaptea asta tânărul ar trebui să ajungă într-un centru de arși. Nu avem în țară, vă repet”, a scris acesta. 

Grecea a mai spus, conform Digi 24, că transferul nu s-a făcut din cauza unor traduceri făcute greșit: „Spitalul din Belgia a înţeles ceva greşit din traduceri – traducerile ar fi trebuit făcute la centrul operaţional, de specialişti, nu de rude. Suntem exact in situatia de la Colectiv în privinta transferurilor arșilor. Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat.

Replica ministrului Sănătății

Ministerul Sănătății confirmă într-un comunicat că pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgență București - despre care spune că are arsuri în proporție de peste 50% din suprafața corpului, dar și politraumă - va fi transferat în cursul dimineții de luni, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena.

„Cu privire la acest caz precizăm că, încă de ieri, 04 ianuarie 2020, orele 23:00, la mai puțin de 5 ore de la primirea informatiei despre acest caz, conducerea MS a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific.

Menționăm că, un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele 2 unități sanitare unde au fost transmise actele medicale in vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia in cursul zilei de mâine. MS a colaborat permanent cu DSU si SUUB”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.  Ministerul susține că „nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor”, ci pur și simplu în ziua de luni a fost acceptat transferul. 

De asemenea, Minsterul Sănătății menţionează că, în tot acest timp, a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsură gravă, la fel ca acest caz, la Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi Bucureşti. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net