«Tăiem porcii ca să nu rămânem fără ei»

Ultima actualizare:

    Adrian a preferat să-şi sacrifice porcul
Adrian a preferat să-şi sacrifice porcul

Românul de la sate este obişnuit să aibă porcul lui de Crăciun şi nu concepe să cumpere carne din magazine. Nici măcar anul acesta, când pesta porcină este în floare. Speriaţi că veterinarii i-ar putea lăsa fără bucate, oamenii au mutat Ignatul în septembrie.

În 20 decembrie tot omul gospodar taie porcul. Atunci este tradiţionalul Ignat, zi în care, în bătăturile de la sate, se aude guiţat de dimineaţă şi până seara. Anul acesta, nimeni nu mai aşteaptă până la iarnă. Oamenii s-au apucat să sacrifice porcii, cu mai bine de trei luni înainte de Crăciun. “Îi tăiem ca să nu rămânem fără ei. În localitatea noastră nu a ajuns încă pesta africană, dar în judeţ sunt afectate 30 de localităţi. Aşa că nu ai de unde să ştii cum înaintează virusul”, ne-a spus Adrian, pe care l-am găsit în curtea sa din comuna ialomiţeană Gimboşani.

Ghiţă avea doar 70 kg, iar până în decembrie s-ar fi făcut un adevărat uriaş. “În tot timpul acesta ar mai fi pus pe el încă 80 kg, dar e bun şi aşa. Nu facem acum cârnaţi, tobă şi alte bunătăţi tradiţionale, ci îi vom băga carcasă în lăzi frigorifice”, ne-a explicat bărbatul. Magazinul de electrocasnice din localitate a dat tunul. Un tir plin cu lăzi frigorifice s-a vândut ca pâinea caldă. Sunt mulţi săteni care au sacrificat câte trei porci în această perioadă şi nu au unde să depoziteze carnea.

“Unii au vândut şi samsarilor, care au venit din poartă în poartă. Preţul este de 3 lei kg în viu şi 5 lei tăiat”, spun sătenii. Şi nu este singurul colţ din ţară unde Ignatul a venit odată cu toamna. În majoritatea localităţilor, crescătorii de animale cu şorici au început tăierile masive de frica inspectorilor de la  Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Orice porc aflat într-un focar este luat din cocină şi omorât, deşi nu afectează starea de sănătate a oamenilor.   

Virusul s-a întins în peste un sfert din judeţe 

Pesta africană a băgat spaima în ţărani
Pesta africană a băgat spaima în ţărani

Nu mai puţin de 11 judeţe din ţară sunt afectate de pesta porcină. Ultimul dintre ele este Buzău, unde, luni, au fost depistate două focare în două exploataţii de mici dimensiuni, din localităţile Pătârlagele şi Pănătău. Până acum, au fost înregistrate 781 de focare în 165 de localităţi, iar 123.411 porci au fost sacrificaţi.

În schimbul animalelor luate din bătătură, statul le achită crescătorilor despăgubiri. Valoarea dosarelor evaluate de cei de la ANSVSA depăşeşte 47,6 milioane lei şi au fost achitaţi către 167 de persoane 507.890 de lei. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net