Sute de persoane, audiate în dosarul Mineriada. Ion Iliescu, printre ele

mineriada.jpg

mineriada din 90
Parchetul General a audiat sute de persoane în dosarul Mineriadei
Foto: AP

Dosarul Mineriadei din 1990 își arată colții și la peste 25 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei românești. Doar în ultimele șase luni, pe la Parchetul General au ajuns sute de persoane, printre care și Ion Iliescu.

Șapte suspecți, 455 de victime sau urmași ai acestora și 18 martori au bifat condica de prezență în audierile ce vizează dosarul Mineriadei, doar în ultimele șase luni, anunță Mediafax, care citează un comunicat de presă emis de Parchetul General. Sursa citată mai anunţă că până la finalul lunii iulie vor avea loc şi alte audieri, în condiţiile în care au fost efectuate verificări în baza de date asupra a circa 1.000 de persoane, fiind emise în total un număr de 850 de citaţii.

Ion Iliescu a fost citat şi s-a prezentat la sediul Parchetul General  pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul Mineriadei din iunie 1990, dosar în care este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, este prima audiere pe care Ion Iliescu o dă în dosar după ce, în octombrie 2015, a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

 

Loading...

Citește și

  • ”Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile!”. Aşa a salutat Ion Iliescu minerii care au terorizat Capitala în 13-15 iunie 1990. Au lăsat în urmă sute de răniţi şi opt morţi. Timp de 25 de ani, nimeni nu a răspuns pentru această dezlănţuire de ură şi violenţă. Acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să îl întrebe pe fostul preşedinte ce s-a întâmplat în acele zile.

  • Click! îţi spune ce au făcut din 1990 şi până acum cei cinci care au orchestrat Mineriada, Ion Iliescu, Petre Roman, generalul Victor Athanasie Stănculescu, Miron Cozma şi Virgil Măgureanu. Sunt eroii acelor ani şi cei consideraţi vinovaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Toţi au rămas cu amintirea acelor zile cumplite, dar s-au bucurat nestingheriţi de cei 25 de ani care au urmat.

  • Între democraţie şi anarhie a fost doar un pas. Se întâmpla în 1990, când muncitorii şi minerii au bătut şi pus la zid pe oricine părea intelectual. Patru oameni au murit atunci şi aproape 1.000 au fost răniţi. Cine a plătit? Nimeni! Până acum. La 25 de ani de la evenimentele tragice care au înroşit Piaţa Universităţii, autorităţile par a se fi pus pe treabă. Din păcate, cei mai tineri români nu mai ştiu nimic despre acele momente.

  • La exact douăzeci de ani de la acel sângeros 14 iunie 1990, fostul preşedinte nu are regrete. Ion Iliescu este în continuare convins că „Piaţa Universităţii“ a fost o inacceptabilă oază de „legionarism“.