SUA finalizează scutul de la Deveselu. Ce înseamnă pentru Rusia

Ultima actualizare:

Statele Unite şi România vor anunţa astăzi (n.r. vineri, 18 decembrie) finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, care va fi operaţională în 2016. Scutul antirachetă va oferi protecţie României și Europei de Est în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului, au declarat trei oficiali americani din cadrul administraţiei şi din apărare, relatează Reuters, conform Mediafax.

Ambasada SUA în România şi Ministerul român al Afacerilor Externe vor anunţa "capabilitatea tehnică" a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, au precizat sursele citate.

"Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachetele, se află acolo şi au fost predate comandanţilor militari", a declarat unul dintre oficiali, conform Mediafax.ro.


    Scutul antirachetă de la Deveselu va fi finalizat astăzi, 18 decembrieInfografie Adevarul.ro
Scutul antirachetă de la Deveselu va fi finalizat astăzi, 18 decembrieInfografie Adevarul.ro

Comandanţii militari vor declara baza Aegis Ashore operaţională la începutul lui 2016, după ce va fi integrată în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane, a refuzat să comenteze cu privire la anunţul aşteptat, dar a precizat că baza este "un pas important în eforturile de protecţie în faţa ameninţării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de acţiune tot mai lungă şi din ce în ce mai letale şi mai sofisticate".

Scutul antirachetă de la Deveselu va fi finalizat astăzi, 18 decembrie
Scutul antirachetă de la Deveselu va fi finalizat astăzi, 18 decembrie

Anunţul de vineri intervine după ani de planuri şi eforturi din partea Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă (MDA) a SUA, al cărei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucureşti pentru acest eveniment.

Syring le-a spus congresmenilor americani în martie că MDA este în grafic cu lucrările de construcţii militare, instalarea, integrarea şi testarea sistemului la baza din România, pentru a anunţa "capabilitatea tehnică" în 2015.

Anunţul coincide de asemenea cu efortul oficialilor americani de a găsi un răspuns adecvat la testul efectuat de Iran pe 10 octombrie cu o rachetă balistică, care a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Traiectoria posibilelor rachete balistice dinspre Iran spre Washington
Traiectoria posibilelor rachete balistice dinspre Iran spre Washington

Testul a sporit îngrijorările congresmenilor americani cu privire la acordul nuclear internaţional prin care Iranul a acceptat să renunţe la programul său nuclear în schimbul reducerii sancţiunilor economice occidentale.

Riki Ellison, fondatorul organizaţiei nonprofit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul de succes al sistemului Aegis Ashore, efectuat săptămâna trecută în largul coastelor din Hawaii, a deschis calea evenimentului de vineri.

"Acest sistem este acum pregătit să apere sudul Europei de orice ameninţare specifică din partea Iranului, dacă va decide să continue încălcarea tratatului", a afirmat Ellison.

Reacția Rusiei

Rusia a reacționat virulent în mai multe rânduri la adresa acestui scut antirachetă de la Deveselu. La mijlocul lunii octombrie, Mihail Ulianov, șeful Departamentului de Neproliferare, Dezarmare și Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, a solicitat abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de apărare antirachetă în România. "Cerem Statelor Unite și României să înțeleagă întreaga lor responsabilitate pentru evoluția acestor evenimente și să renunțe la aceste planuri cât nu este prea târziu", a afirmat Ulianov.

Amplasarea scutului antirachetă în Romania ar reprezenta, în viziunea Moscovei, o "încălcare flagrantă" de către Statele Unite a Tratatului Fortelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune.

Harta scuturilor antirachetă construite de NATO în Europa
Harta scuturilor antirachetă construite de NATO în Europa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net