Sorina, copila care a înduioşat ţara

Ultima actualizare:

    “Sorina este bine”,  susține Ramona  Săcărin, mama  adoptivă
“Sorina este bine”, susține Ramona Săcărin, mama adoptivă

Povestea fetiţei din Baia de Aramă, un orăşel din Mehedinţi, continuă să fie un subiect fierbinte. Micuţa de 8 ani a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul sfâşietor a fost filmat, stârnind indignarea internauţilor.

Imaginile surprinse vineri, la locuinţa asistentului maternal, s-au rostogolit pe reţelele sociale şi au produs multă emoţie. În filmuleţ se vede cum Sorina, copila în vârstă de 8 ani, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”Mami, nu vreau să plec!”, în timp ce procurorul Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, trage de ea ca să o ducă la maşină. Acuzată că a bruscat-o pe Sorina, fetiţa dată spre adopţie unei familii din SUA, procurorul susţine că i-a vorbit calm copilei şi că nu a tras de ea, ci doar a atins-o uşor pentru că ţipa şi se târa pe jos. Puştoaica s-a aflat în plasament la familia Şărămăt, din Baia de Aramă, dar a fost dată spre adopţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, fiind înfiată de o familie de români care trăieşte de mult timp în SUA. De altfel, DGASPC Mehedinţi arată că Sorina a fost adoptată printr-o decizie a Curţii de Apel Craiova, din 23 aprilie 2019, şi că noua familie este singura care poate să exercite drepturile şi obligaţiile părinteşti.

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv, mărturiseşte că el şi Ramona, soţia sa, au luat decizia de a adopta un copil din România în 2015. „Am urmat toţi paşii impuşi de lege, ceruţi de autorităţile americane, dar şi de cele române. Statul american nu-ţi permite să înfiezi un copil până nu eşti verificat la sânge“, a declarat, pentru adevarul.ro, Gabriel Săcărin. „Când am văzut că Sorina este de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează». Am mers la Baia de Aramă şi m-am întâlnit cu copilul de 16 ori, dar angajata statului român care ar fi trebuit să mă susţină a pus familiei mele piedici de fiecare dată“, adaugă tatăl adoptiv. Săcărin asigură  că, la acest moment, Sorina este bine. Copila se află la Craiova, alături de noii părinţi. Conform acestora, micuţa ar fi acceptat să fie împreună cu noua familie. Cei doi părinţi spun că au vrut să adopte un copil pentru că mama femeii care va avea grijă de Sorina, alături de părinţii adoptivi, de-acum bunica fetiţei, a fost, la rândul ei, adoptată. Familia Săcărin mai are doi copii, un băieţel de 4 ani şi o fetiţă de 11 ani. Mama adoptivă este manager în domeniul medical, în Statele Unite, iar tatăl este inginer. Gabriel Săcărin respinge acuzaţiile că el şi soţia sa ar fi înfiat copila pentru a-i face transplant de rinichi fiicei sale de 11 ani. Bărbatul spune că a depus la anchetatori documente care atestă clar că fiica este perfect sănătoasă.

Ramona Secărin, mama adoptivă, a publicat poze în care apare alături de Sorina, care zâmbeşte. “Am avut cu noi un psiholog, am reuşit să comunicăm cu Sorina, să ne apropiem de ea. Fetiţa este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu. Ne-am promis că vom fi prieteni, i-am promis Sorinei că, în momentul în care va fi mare, o vom lăsa să facă ce îşi doreşte”, completează părinţii adoptivi.

Sute de oameni au ieşit în stradă

Secvenţele sfîşietoare de vineri au împărţit România în două tabere: cei revoltaţi de modul în care s-au derulat evenimentele şi cei care sunt convinşi că Sorina are un viitor mai bun în Statele Unite. La Baia de Aramă, sute de oameni au protestat şi au cerut ca această adopţie să fie anulată. Protestatarii au anunţat că vor veni la Craiova pentru a manifesta în faţa Curţii de Apel, dar şi în faţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, acolo unde este angajată procuroarea care a luat-o cu forţa pe Sorina din casa unde a crescut. Vineri seară, angajata Direcţiei Generale de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, care a intermediat adopţia Sorinei la familia de români stabilită în SUA, a fost blocată într-o maşină în faţa unui restaurant din Baia de Aramă de un grup de protestatari.

«Un circ greu de privit»

La vârsta de un an şi două luni, Sorina a fost luată de Mariana Şărămăt din centrul de plasament, femeia fiind asistent maternal. „Procedura reglementată de legea adopţiei nu a fost respectată, pentru că soţii Şărămăt aveau prioritate la adopţie. Trebuia să li se facă o informare scrisă cu proces verbal. Nu s-a făcut această informare“, susţine Bogdan Dumitrică, avocatul familiei din Baia de Aramă. Familia adoptivă a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă. Marian Godină, faimosul poliţist-scriitor, a comentat pe Facebook episodul de la Baia de Aramă: “Imaginile pe care le-am văzut sunt greu de privit. E un circ al oamenilor mari din cauza căruia suferă un copil nevinovat”, postează Godină, care consideră că diferenţa între o mamă şi un asistent maternal e salariul.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net