Șomaj tehnic la Ford Craiova, Dacia Mioveni, Pirelli Slatina și Loteria Română. Salariații vor sta acasă până la începutul lui aprilie

Ultima actualizare:

    Automobile Dacia Mioveni este cea mai mare companie românească
Automobile Dacia Mioveni este cea mai mare companie românească

Șomaj tehnic la Ford Craiova, Dacia Mioveni, Pirelli Slatina și Loteria Română. Patru mari companii din România, cu mii de salariați, își trimit angajații în șomaj tehnic, ca măsură preventivă în condițiile epidemiei cu Covid-19 în România. Salariații vor primi o indemnizație de șomaj care pornește de la 75% din salariu. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat, ieri, că Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență prin care să ajute companiile care se află în dificultate.

Dacia închide producția până pe 5 aprilie, iar 13.500 de angajați intră în șomaj tehnic. Tot mâine își închide porțile și  Uzina Ford de la Craiova. Pirelli Slatina închide fabrica pe 23 martie, până la sfârșitul lunii, iar Loteria Română organizează doar extragerea loto de mâine, 19 martie. 

Dacia închide producția până pe 5 aprilie

Automobile Dacia a anunțat că va opri producţia la uzina de la Mioveni, începând de joi, 19 martie, ca măsură preventivă în condiţiile epidemiei de coronavirus în România. Uzina va avea porțile închise până pe data de 5 aprilie. Astfel, Din cei 14.000 de angajați, 13.500 vor fi în șomaj tehnic.Vor rămâne pompierii, paznicii, oamenii de la mentenanță. În această perioadă, conform contractului de muncă, angajaţii vor primi 85% din salarii.

Ion Iordache, reprezentantul sindicatului de la Automobile dacia, a declarat că, deocamdată, la Dacia nu există niciun caz de coronavirus, însă sunt angajaţi care au luat contact cu oameni din zone cu probleme şi care acum stau izolaţi la domiciliu. "Decizia a fost luată în această dimineață. Compania va fi afectată cumplit, toți salariații sunt conștienți de asta, dar mai de preț este sănătatea lor", a spus Ion Iordache, la Digi24. "Este un moment foarte grav. S-a cerut ca statul să asiste în mod practic întreprinderile din mediul privat. Încă nu avem alte măsuri de protecție, se vor face deratizări în această perioadă", a adăugat liderul de sindicat.

Uzina Ford de la Craiova trimite acasă 6000 de salariați

Tot mâine, 19 martie, va opri producţia şi uzina Ford de la Craiova. Aici vor intra în șomaj tehnic 6.000 de angajați.Șomajul tehnic durează până pe 5 aprilie, iar salariații vor primi o indemnizație de 78% din salariu. Astfel de măsuri au fost implementate la nivelul întregii Europe, după ce Volkswagen, Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Ford, Fiat sau Toyota au anunţat oprirea producţiei pe fondul epidemiei.

Pirelli Slatina suspendă activitatea până pe 31 martie

Pirelli Slatina, unul dintre cei mai mari angajatori din Olt, anunță suspendarea temporară a activității,iar 4.000 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Mediafax. Pirelli motivează decizia spunând şi că cererea de pe piaţa auto pentru produsele sale a încetinit în ultima perioadă. „Pirelli Slatina anunţă suspendarea activităţii fabricii, în perioada 23-31 martie 2020, în contextul îngrijorărilor recente legate de răspandirea COVID-19, dar şi a încetinirii solicitării produselor, pe piaţa auto, arată compania într-un comunicat. „În afara măsurilor de prevenţie a contaminarii cu COVID-19 aplicate deja în interiorul fabricii, Pirelli Slatina anunţă că reluarea activităţii de producţie se va face cu un număr cât mai redus de angajaţi, tocmai pentru a putea garanta standarde cât mai ridicate de protecţie a propriilor angajaţi, asigurând în acelaşi timp şi furnizarea produselor solicitate. Compania Pirelli va monitoriza constant evoluţia situaţiei şi este pregatită să intervină cu măsuri suplimentare dacă va fi necesar”, mai scrie în comunicat. Angajaţii de la Pirelli vor primi 75% din salariu conform prevederilor contractului colectiv de muncă.

Loteria România își suspendă activitatea. Mâine are loc ultima extragere

Loteria Română și-a suspendat temporar activitatea din cauza amenințării de coronavirus. Astfel, tragerea loto programată joi va avea loc, însă de azi, 18 martie, românii nu vor mai putea să îcumpere bilete la loto. Oficialii Loteriei au anunțat un comunicat oficial pe site: “C.N. Loteria Română S.A” vă informează că, începând de azi, 18.03.2020, este suspendată temporar activitatea de comercializare a produselor loteristice, loz, loto, videoloterie și pariuri mutuale, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Tragerile LOTO de joi, 19.03.2020, vor avea loc. Pe site găsiți informații referitoare la plata câștigurilor”, se arată în comunicatul Loteriei Române.

Șomajul tehnic în care sunt trimiși angajații de la Ford Craiova, Dacia Mioveni, Pirelli Slatina și Loteria Română va dura până la începutul lunii aprilie, dar este posibil ca perioada să se prelungească. Acest lucru se va decide însă la nivelull fiecărei companii, în funcție de cât de gravă va fi situația în România. 

Citește și: 

Coronavirus la Tarom. Un pilot a fost testat pozitiv, alți 9 sunt în izolare

Avertisment! Când se va confrunta România cu cei mai mulți infectați cu coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net