Soldatul care i-a executat pe soţii Ceauşescu: "Nu doresc asta nimănui"

Ultima actualizare:

    Ionel Boeru, unul dintre soldaţii care i-au împuşcat pe soţii CeauşescuFoto: arhiva Click!
Ionel Boeru, unul dintre soldaţii care i-au împuşcat pe soţii CeauşescuFoto: arhiva Click!

Bărbatul care i-a executat pe soţii Ceauşescu în urmă cu 25 de ani, Ionel Boeru, a povestit acele clipe jurnaliştilor de la ziarul britanic The Guardian.

Boeru îşi aminteşte cu el i-a scos din sala de judecată pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, în timp ce liderul comunist cânta imnul, iar soţia lui ţipa "Duceţi-vă dracului". Bărbatul i-a pus la perete şi apoi i-a împuşcat cu un  Kalaşnikov. 

Totul s-a întâmplat atât de repede, punctează reporterii de la theguardian.com, încât jurnalistul care filma întreaga întâmplare a prins doar ultima rundă de gloanţe şi trupurile prăbuşite ale celor doi soţi.

"Încă am emoţii când vorbesc despre asta. Sunt două vieţi pe care eu le-am curmat. E ceva foarte serios. Într-un război e ok, dar când ucizi doi oameni neînarmaţi, e mult mai greu. Nu doresc asta nimănui, chiar dacă e slujba mea să omor oameni", a povestit Boeru. 

Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi în ziua de Crăciun a anului 1989
Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi în ziua de Crăciun a anului 1989

Însă bărbatul recunoaşte că nu are regrete pentru că a pus punct regimului Ceauşescu: familia lui fusese persecutată de dictatură.

"Bunicul meu era preot, liberal, a stat în puşcărie pentru mare parte a vieţii lui. Era foarte bucuros că s-a terminat, că Ceauşescu a murit şi mi-a spus «Nu te teme, am luat păcatele tale asupra mea»", a mai povestit Boeru. 

El crede că soţii Ceauşescu au murit împuşcaţi de el, pentru că unul dintre soldaţii din plutonul de execuţia a îngheţat preţ de câteva clipe, iar cel de-al treilea a uitat să îşi regleze arma. 

Mai mult, bărbatul îşi aminteşte că Nicolae şi Elena Ceauşescu se iubeau încă foarte mult şi că au cerut să moară împreună. Boieru le-a îndeplinit ultima dorinţă şi crede că i-a ajutat să moară cu deminitate. În plus, bărbatul a crezut că va fi şi el la rândul lui executat, pentru a se şterge orice urmă a crimei, dar a scăpat. 

Boeru avea 31 de ani şi era ofiţer într-o trupă de elită când s-a oferit voluntar pentru o misiune secretă de Crăciun. El şi ceilalţi doi membri ai plutonului de execuţie, Dorin Cârlan (27 de ani) şi sergentul-major Octavian Gheorghiu (25 de ani), au primit ordinele cu câteva minute înainte de a-l cunoaşte pe Nicolae Ceauşescu. "Ministrul m-a întrebat «Căpitane, poţi să faci asta?». I-am spus că da. Ce altceva puteam să spun?". 

Jurnaliştii de la The Guardian mai punctează că unitatea lui Boieru a fost obligată, pe 21 decembrie, să îi jure loialitate lui Ceauşescu. Au petrecut următoarele zile urmărind ce se întâmplă. Atunci, unul dintre prietenii lui Boieru i-a spus: "Imaginează-ţi cum ar fi să îl împuşc pe Ceauşescu. Dacă aş pune mâna pe el, ce aş face?". Acel bărbat era chiar Cârlan, care s-a oferit şi el voluntar pentru a fi membru al plutonului de execuţie. 

A fost o dorinţă care s-a transformat în coşmar, pentru că au trebuit să plece de la locul procesului cu un elicopter plin: "Nu era loc, iar Cârlan a trebuit să stea pe cadavre. A rămas cel mai traumatizat. Toată lumea voia să fie în locul nostru atunci, acum, însă, nimeni nu mai vrea asta", a încheiat Boeru. 

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net