Situație revoltătoare la Vama Nădlac. Motivul pentru care oamenii trec granița pe jos, cu bagajele în brațe

Ultima actualizare:
Max Herzberg a venit acasă din Austria
Max Herzberg a venit acasă din Austria

Haos total la Vama Nădlac în acest weekend, după ce autoritățile române au ridicat starea de urgență. S-au format cozi interminabile, oamenii au trecut granița pe jos, cu bagajele în brațe, mulți fără mască, fără să li se facă vreun control epidemiologic. Sâmbătă a avut loc și un protest spontan.

„Bomba cu coronavirus a explodat în Vama Nădlac 1. Peste 30.000 de oameni au trecut fără control epidemiologic”, anunță Mediafax. Cozile care s-au format erau imense, iar timpul de așteptare la intrarea în țară a ajuns chiar și la 12 ore.  

Un bărbat din Sibiu, stabilit de câțiva ani în Elveția, a făcut greșeala să plece la drum spre România chiar vineri, în ziua în care la noi expira starea de urgență. „În dimineața zilei de vineri, 15 mai, m-am hotărât să revin în sfârșit acasă. Țin să precizez că nu mai lucrez din 14 martie, dar am preferat să stau în Elveția deoarece nu au fost măsuri așa severe ca în România, iar în stațiunea în care locuiesc eu au fost doar 24 de cazuri de coronavirus. Nu am plecat până nu am fost sigur că nu o să fiu nevoit să intru în carantină instituționalizată. Am un apartament la Sibiu și oit să mă autoizolez fără probleme. În plus, mi-am făcut un test ca să fiu sigur că nu aduc nimic primejdios pentru cei dragi”, a povestit Max Herzberg, într-un mesaj trimis jurnalistului Lucian Mîndruță.

Gheorghe Lupu a plătit bani grei pentru transportul „la negru”
Gheorghe Lupu a plătit bani grei pentru transportul „la negru”

A plecat vineri la 6 dimineața, cu mașina și a circulat lejer până în Ungaria. A ajuns la vama Nădlac la 00.30 noaptea și acolo a început calvarul: „Este ora 6 dimineața și nici acum n-am trecut. Organizare foarte slabă, bătaie de joc. Lumea nu prea poartă măști, se plimbă toți pe unde vor... dar altceva m-a frapat: am observat foarte multe persoane care se deplasau pe jos cu bagajele pe lângă mașini. Mi-a luat ceva timp să îmi dau seama ce se întâmplă cu ei. Cum transportul internațional de persoane este interzis, șmecherașii noștri au găsit o soluție să evite legea: cară oameni din toată Europa cu microbuze și îi lasă pe partea ungară. Ei traversează granița pe jos și sunt preluați pe partea română de alte microbuze. Așa se lucrează la noi. Nu sunt respectate nici în vamă cele mai elementare norme de igienă sau distanțare. Stau grămadă la coadă unul lângă celălalt, unii fără mască”, atrage atenția Max.

Situația transportului la negru este recunoscută de Gheorghe Lupu, un român venit de la Torino, unde a rămas fără loc de muncă: „Am venit la negru cu un microbuz până la o anumită locaţie, de acolo ne-a luat altcineva şi ne-a dus până în vamă cu bani grei: 250 de euro. Am fost cinci persoane, ori 250. E corect ce se întâmplă?”, a declarat el pentru PRO TV.


    Gheorghe Lupu a plătit bani grei pentru transportul „la negru”
Gheorghe Lupu a plătit bani grei pentru transportul „la negru”

„Eu am venit din Olanda. M-a adus până la un kilometru şi ceva şi de acolo am venit pe jos. Aşteptam autocarul să ne bage în carantină”, a povestit un altul.

Prefectul județului Arad, Gheorghe Storian, recunoaște că un număr mare de cetățeni intră pe jos pentru că nu au alte mijloace de transport: „Sunt aduși de anumiți operatori din Austria și Ungaria până la frontiera de stat a României”.

Ieri, un grup de aproximativ 100 de persoane au scandat minute în șir lozinci împotriva autorităților care, spun ei, nu s-au mobilizat corect. Potrivit Digi 24, au scandat „hoții!”, au cântat „Deșteaptă-te, române!”, acompaniați de claxoanele vecinilor din mașini. Într-un final, sâmbătă după-amiaza autoritățile au decis să mai deschidă un punct de trecere a frontierei, prin vama Borș.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net