Secretele celor mai vârstnice bucureștence. Au ajuns la 100 de ani și încă mai fac piața

Ultima actualizare:

    Victoria Manolescu a fost premiată pe scena Teatrului Metropolis Fotografii: Sever Gheorghe/CSMB
Victoria Manolescu a fost premiată pe scena Teatrului Metropolis Fotografii: Sever Gheorghe/CSMB

Speranța de viață în România este de 75 de ani, dar aceste femei au dat peste cap orice statistică. Au atins vârsta centenarului, însă când le vezi și le asculți par a fi mult mai tinere. Doar vorbele cu tâlc și povețele lor le dau de gol că au în spate un car de experiență. Iată secretele longevității celor mai vârstnice bucureștence!

Pe Victoria Manolescu și Maria Costea le-am întâlnit la gala ”Vieți de poveste”, organizată, pe 30 septembrie, de Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), la Teatrul Metropolis. Îmbrăcate ca pentru o zi de sărbătoare, acestea ocupau scaunele din primul rând.

”Sunt mai bătrână decât tine cu o lună”, îi spune Victoria râzând celei care se află în dreapta sa. S-a născut pe 14 mai 1919 într-o comună din Oltenia și ne mărturisește că nici ea nu știe cum de a trait atâția ani.

Victoria Manolescu: „Din 1982 nu am mai fost cu nici un bărbat”

”Habar nu am. Părinții mei au murit la 70 și 75 de ani. Poate m-a ajutat faptul că am dus o viață cumpătată, fără fumat, băut, fără prietenii nepermise, o viață de văduvie. Soțul mi-a murit în 1982 și de atunci nu am mai avut bărbat”, povestește Victoria Manolescu, care are 100 de ani și 4 luni.

Maria Costea și Victoria Manolescu, bucureștencele care au împreună 200 de ani și 7 luni
Maria Costea și Victoria Manolescu, bucureștencele care au împreună 200 de ani și 7 luni

Unii ar crede că un om la o asemenea vârstă este neputincios, la pat, însă nu este deloc așa. Victoria face piața singură, cară cumpărăturile cu căruciorul, gătește și își petrece timpul cu prietena cea mai bună: biblioteca, după cum o numește. ”Nu mă pot despărți de ea, fără cărți, fără să citesc aș muri”.

Femeia a fost profesor de Limba Română la Școala Centrală până în 1977 și își aduce aminte că i-a avut elevi pe Adrian Păunescu și Monica Ghiuță. 

Maria Costea a avut cancer de colon, dar s-a vindecat

Doamna de lângă Victoria a ajuns la 100 de ani și 3 luni. Maria Costea a văzut lumina zilei pe 9 iunie 1919 în comuna prahoveană Puchenii Moșneni.

A rămas orfană de mamă la 14 ani și și-a crescut singură frații. Nu a fumat, nu a băut cafea sau alcool și mereu a avut grijă să mănânce cât mai sănătos: fără prea multe prăjeli, după cum ne explică ea.

Cu toate acestea, pe când avea 88 de ani, a văzut moartea cu ochii.

Gabriela Firea a fost prezentă la eveniment și a fost întâmpinată de Alexandra Dobre, șefa Centrului pentru Seniori
Gabriela Firea a fost prezentă la eveniment și a fost întâmpinată de Alexandra Dobre, șefa Centrului pentru Seniori

”Atunci am descoperit că am cancer la colon. Am refuzat să fac chimioterapie și m-am tratat naturist. Am scăpat și trăiesc și în ziua de azi”, spune femeia, a cărei viață nu a fost tocmai ușoară. Fiul i-a murit la 51 de ani și a rămas fără soț în 2007.

Ieri, când a fost sărbătorită Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, a fost un bun prilej ca Maria să iasă din casă și să simtă bucuria celor 100 de ani pe care-i are. CSMB i-a premiat pe bunicii cu vieți de poveste.

Alexandra Dobre, directorul Centrului pentru Seniori, i-a premiat pe bunicii centenari

”Seniorii României au nevoie de programe și proiecte care să răspundă nevoilor acestora. Într-o lume în care pericolul uitării de noi și de cei de lângă noi pândândește în fiecare clipă, apropierea de cei cu mai multă experiență este o necesitate. Prin activitățile Centrului pentru Seniori al Municipiului București încercăm să creăm un liant mai puternic decât timpul între dumnealor, seniorii care astăzi au nevoie de grija și atenția noastră, și noi, cei tineri, care avem nevoie de experiențele dumnealor pentru a putea evolua. Întâlnirea cu centenarii noștrii ne-a pus în fața unor povești de viață, care ne-au îndemnat să privim trecerea timpului și îmbătrânirea ca pe un câștig de noi experiențe în acest carusel al vieții”, a declarat Alexandra Dobre, directorul CSMB.

Gheorghe Budan are 102 ani și a fost și el premiat la gala seniorilor de Alexandra Dobre
Gheorghe Budan are 102 ani și a fost și el premiat la gala seniorilor de Alexandra Dobre

Iar proiectele Centrului continuă. Astăzi, 1 octombrie, a fost demarat ”La pas pe plaiuri românești”, prin intermediul căruia seniorii bucureșteni vor fi duși să viziteze gratuit obiective turistice.

Înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile, la numerele de telefon: 0785.199.197/ 0755.061.881 sau 0755.061.885.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/el-e-cel-mai-batran-bucurestean

https://www.click.ro/news/national/pensionarii-s-au-imbulzit-pentru-vacanta-anuntata-de-firea

https://www.click.ro/news/bucuresti/noi-ajutoare-pentru-bucuresteni-click-iti-spune-cine-va-primi-banii

https://www.click.ro/news/bucuresti/se-dau-vouchere-de-9000-de-lei-pentru-masini-si-electrocasnice

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net