Se reia șomajul tehnic. Până când sunt valabile măsurile de protecție pe timp de pandemie

barbat-fara-bani-in-portofel.jpg

Cei care intră în șomaj tehnic primesc doar 75% din salariul de bază
Cei care intră în șomaj tehnic primesc doar 75% din salariul de bază
Citeste tot despre: 

ANOFM va acorda sprijin financiar sub formă de șomaj tehnic pentru toți angajații a căror contracte de muncă vor fi suspendate din cauza pandemiei.

În special, vorbim aici despre cei care lucrează în domenii care sunt interzise, suspendate sau limitate, pentru ca virusul să nu se răspândească. Măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021.

Se reia șomajul tehnic. Până când sunt valabile măsurile de protecție pe timp de pandemie

Astfel, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Șomajul tehnic, 75% din salariul de bază 

Suma nu trebuie să depășească 75% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Salariul mediu brut este de 5.380 de lei.

Ajutorul de șomaj tehnic este impozitat, iar o parte se deuce către contribuţiile sociale obligatorii: sănătate, pensii.

Măsura ”kurzarbeit” sau programul redus de lucru

Totodată, autoritățile au stabilit să fie reintrodus programul de muncă lunar redus cu 80% pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă trei luni după încetarea acesteia.

Astfel, ANOFM continuă acordarea indemnizației de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, măsură cunoscută și sub numele de “kurzarbeit”.

 

 

 

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5