Se împlinesc 14 ani de la răpirea ziariștilor români în Irak

Ultima actualizare:

    Pe 30 martie 2005, erau difuzate primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lorFOTO: captura Al-Jazeera
Pe 30 martie 2005, erau difuzate primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lorFOTO: captura Al-Jazeera

La 28 martie se împlinesc 14 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români: Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Această experiență cumplită le-a marcat viața pentru totdeauna. Nici unul nu mai lucrează în presă.

La 28 martie se împlinesc 14 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români: Ovidiu Ohanesian, reporter la România liberă, Marie Jeanne Ion, reporter şi Sorin Mişcoci, cameraman, ambii de la Prima TV.

28 martie 2005, în jurul orei 20.00, reporterul Marie-Jeanne Ion a telefonat directorului ştirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, spunându-i „M-au răpit, sunaţi la ambasadă. Sunt într-o maşină. Mă duc în Hamiria”, urmat de un SMS, în care scria: „Am fost răpiţi. Nu e o glumă. Ajutor! Ajutor!”.

Știrea a înmărmurit toată România. Timp de 55 de zile, am stat cu sufletul la gură, așteptând vești. Prima imagine cu cei trei jurnaliști români cu mitralierele îndreptate spre capul lor a șocat toată țara.

  • Cei trei, alături de ghidul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american şi irakian, pe post de translator, se aflau într-o vizită de documentare de o săptămână în Irak, însă au fost răpiţi şi ţinuţi în captivitate timp de 55 de zile.
  • După 55 de zile, ziariștii au fost „recuperaţi” de autorităţile române, cu sprijinul serviciilor secrete româneşti şi străine şi aduşi în ţară. Situaţia reală a celor întâmplate atunci o vom afla probabil în anul 2055, când dosarul „Răpirea jurnaliştilor români Irak” ar urma să fie desecretizat.
  • Peste doar două zile de la momentul răpirii, Omar Hayssam susţinea că a fost contactat telefonic de un necunoscut care i-a cerut patru milioane de dolari răscumpărare pentru cei trei români.
  • Tot pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lor.
  • Pe 5 aprilie, Omar Hayssam era reţinut de autorităţile din ţara noastră pentru implicare în acest scandal. Abia pe 22 aprilie, într-o nouă înregistrare video, se vorbeşte pentru prima dată despre cerinţa ca România să-şi retragă trupele din Irak, contra eliberării jurnaliştilor.
  • Cameramanul Sorin Mişcoci anunţă în ţară că va fi primul ucis, dacă teroriştilor nu li se vor respecta dorinţele. Pe 4 mai, președintele Traian Băsescu anunţa că jurnaliştii sunt în continuare în viaţă, dar preciza că lucrurile s-au complicat.
  • Pe 22 mai, şeful statului anunţa public că Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion şi însoţitorul lor, Mohamad Munaf, au fost eliberaţi.

Ce s-a întâmplat după răpirea ziariștilor în Irak

  • Președintele Traian Băsescu s-a bucurat de o imensă popularitate pentru că a reușit să aducă în țară pe cei jurnaliști răpiți în Irak.

Momentul emoționant al revenirii în țară a celor trei jurnaliști răpiți în Irak. Președintele Traian Băsescu s-a bucurat de o imensă popularitate
Momentul emoționant al revenirii în țară a celor trei jurnaliști răpiți în Irak. Președintele Traian Băsescu s-a bucurat de o imensă popularitate
  • Omar Hayssam, cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963, a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România. El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară în anul 2013.
  • Mohammad Munaf este omul care a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru răpirea celor trei jurnalişti în Irak. Acesta este a fost condamnat în anul 2008 pentru fapta ce a avut loc în anul 2005. Mohammad Munaf se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române.
  • Marie Jeanne Ion (46 de ani) este freelancer și producător.
  • Ovidiu Ohanesian (51 de ani) este freelancer și blogger. A învestigat mulți ani  răpirea din Irak și a scris o carte, ”Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Răpirea din Irak” (2008).
  • Sorin Mișcoci (44 de ani) a fost cameramanul oficial al președintelui Traian Băsescu, apoi a devenit freelancer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
macchina per pop corn party time 2956 azzurro 04 2495d4a1103ec845f3c3261bad74a1e1 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net