Se deschid Autostrada Urbană și Câmpia Turzii-Târgu Mureș. La București se montează semafoarele

Ultima actualizare:

    Autostrada Urbană va fi dată în circulație cel târziu vineri. Acum se montează semafoareleFoto: Florin Șuler
Autostrada Urbană va fi dată în circulație cel târziu vineri. Acum se montează semafoareleFoto: Florin Șuler

Veste bună pentru șoferi! De săptămâna aceasta, se va circula pe două noi bucăți de autostradă. Mâine, se deschid loturile 1 și 2 din Câmpia Turzii-Târgu Mureș, iar vineri, 14 decembrie, Autostrada Urbană, care leagă Centura de Nord cu Bucureștiul.

Mai sunt două săptămâni până la sfârșitul anului 2018 și e presiune mare pe Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră (CNAIR).

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut zilele trecute ca până la finele lunii decembrie să fie inaugurați 100 km de autostradă, ”altfel, poate să plece acasă”.

Primele bucăți pe care se va circula începând de săptămâna aceasta vor fi Câmpia Turzii-Târgu Mureș și Autostrada Urbană.

Loturile 1 și 2 din Câmpia Turzii-Târgu,deschise mâine

Surse din cadrul CNAIR ne-au mărturisit că sunt șanse mari ca prima lucrare să fie deschisă mâine, 11 decembrie. Vorbim despre loturile 1 și 2, care  măsoară 19,3 km și au costat 431.136 milioane de lei fără TVA.

[[{"fid":"3394726","view_mode":"imagine_articol","fields":{"format":"imagine_articol","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a fost la sfârșitul lunii trecute să vadă lucrarea de la Câmpia Turzii- Târgu Mureș","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a fost la sfârșitul lunii trecute să vadă lucrarea de la Câmpia Turzii- Târgu Mureș","field_subtitle[und][0][value]":"Foto: Florin Șuler"},"type":"media","attributes":{"alt":"Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a fost la sfârșitul lunii trecute să vadă lucrarea de la Câmpia Turzii- Târgu Mureș","title":"Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a fost la sfârșitul lunii trecute să vadă lucrarea de la Câmpia Turzii- Târgu Mureș","class":"media-element file-imagine-articol"}}]]“Cele două loturi sunt pregătite pentru recepție și, implicit, pentru deschiderea traficului. În acest an, se va circula pe cele două loturi, dar trebuie respectate condițiile de siguranță a traficului. Am venit aici pentru că este vremea să evaluăm ce s-a lucrat. Au fost multe probleme pe șantiere, m-am implicat încă de la începutul mandatului meu. Problemele legate de autorizații s-au rezolvat suficient de repede pentru ca antreprenorii să aibă front de lucru”, declara ministrul Transporturilor, Lucian Șova, la începutul vizitei pe Autostrada Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureș, pe care a făcut-o pe 27 noiembrie.

Restul loturilor din Câmpia Turzii-Târgu Mureș, din bani europeni

Construcţia autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureş, face parte din Autostrada A3, Braşov - Cluj - Borş, și a fost împărţită în cinci loturi.

Pentru restul loturilor, comisarul european Corina Creţu a aprobat în iunie 2018 finațarea cu peste 246 milioane de euro, pentru 56,5 kilometri. Asta înseamnă 4,35 milioane de euro/kilometru, aproape de limita standardelor de cost.

„Secţiunea de autostradă Târgu Mureş - Ogra - Câmpia Turzii va face parte din Coridorul 9 Paneuropean, Rin-Dunăre, care leagă Strasbourg de Constanţa. Proiectul urmează a fi finalizat până în luna octombrie 2019, iar finanţarea aprobată provine din Fondul de coeziune”, a transmis Comisia Europenă.

De vineri se va circula pe Autostrada Urbană

O altă bucată mult-așteptată de șoferi este cea de 3 km, care va uni Centura de Nord cu Bucureștiul.

Aceasta se va deschide pe 14 decembrie, prima zi când bucureștenii vor putea pleca la munte pe autostradă, direct din Capitală, de pe Șos. Petricani.

[[{"fid":"3394728","view_mode":"imagine_articol","fields":{"format":"imagine_articol","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Intersecția străzii Fabrica de Glucoză cu Șos. Petricani și Autostrada Urbană va fi semaforizată","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Intersecția străzii Fabrica de Glucoză cu Șos. Petricani și Autostrada Urbană va fi semaforizată","field_subtitle[und][0][value]":"Foto: Florin Șuler"},"type":"media","attributes":{"alt":"Intersecția străzii Fabrica de Glucoză cu Șos. Petricani și Autostrada Urbană va fi semaforizată","title":"Intersecția străzii Fabrica de Glucoză cu Șos. Petricani și Autostrada Urbană va fi semaforizată","class":"media-element file-imagine-articol"}}]]Ciotul rămas face parte din A3 București-Ploiești și este supranumit Autostrada Urbană. Astăzi, autoritățile au început să monteze semafoarele.

Și asta pentru că intrarea și ieșirea din șoseaua de viteză se va face cu semaforizare.  

Se lucrează de trei ani pentru 3 km

Realizarea ultimilor 3 kilometri din A3 spre Capitală a fost contractată în decembrie 2015, cu termen de finalizare noiembrie 2017.

Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit grecilor de la Aktor pentru 129.180.727,51 lei fără TVA.

În iulie 2012, au fost deschiși traficului cei circa 60 de kilometri de autostrada de la Șoseaua de Centură și până la Ploiești, rămânând însă nefinalizați ultimii 6,5 km spre Capitală și nodurile rutiere.

În septembrie 2018, România avea aproximativ 783 de kilometri de autostradă. Dar cu cei 22,3 km programați pentru săptămâna aceasta se va ajunge la 805,3 km.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net