Se anunță noi scumpiri de la 1 iulie! Prețul gazelor și al energiei va crește cu peste 10%

Ultima actualizare:

    Scumpirile se vor simți cel mai rău la iarnă
Scumpirile se vor simți cel mai rău la iarnă

În plină pandemie de coronavirus şi puternic afectaţi de criza economică, românii mai au parte de o veste proastă! De la 1 iulie, se anunţă scumpiri de 20% la gaze şi de 10% la energie. Până la sfârşitul anului şi preţul lemnelor va creşte aşa că iarna nu se anunţă prea călduroasă pentru unii dintre noi.

Milioane de români riscă să stea în frig la iarnă, potrivit unui studiu privind sărăcia energetică, care ţine cont de eliminarea reducerilor pe care le oferă acum furnizorii de energie electrică, reduceri ce nu vor mai fi acordate după data de 1 iulie 2021.


    Scumpirile se vor simți cel mai rău la iarnă
Scumpirile se vor simți cel mai rău la iarnă

Potrivit studiului realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, după 1 iulie 2021 vor creşte preţurile gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice şi lemnelor de foc. Inflaţia declanşată de aceste creşteri, la care se adaugă majorarea cursului valutar, va aduce cel puţin 4 milioane de români în pragul disperării la iarnă.

Analiza Asociaţiei Energia Inteligentă ne arată pentru următorul an o creştere a preţului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu circa 20%, energie electrică de circa 10%, energie termică, în situaţia eliminării subvenţiilor din acest an, de minimum 50% şi o creştere a preţului lemnelor de foc cu circa 10%.


    Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI
Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI

“În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendinţe crescătoare ale preţurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depăşit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluţii se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi şi mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acţiunilor noastre în domeniul energiei”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Doar 10% şi-au  schimbat contractele

Asociaţia le recomandă consumatorilor de gaze şi electricitate să-şi aleagă oferte de pe comparatorul de preţ care se găseşte pe site-ul ANRE. Până acum, doar 10% dintre consumatorii casnici din România au trecut în piaţa concurenţială şi şi-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică, în ciuda faptului că de la 1 ianuarie, când s-a liberalizat piaţa, li s-a oferit un răgaz ce expiră la 30 iunie, tocmai pentru a le da timp ca să-şi aleagă un furnizor convenabil, a precizat şi ministrul Energiei, Virgil Popescu.


    Virgil Popescu, ministrul Energiei:  “Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poţi să trimiţi acum şi prin e-mail. Dar nu mulţi au trecut la piaţa liberă”
Virgil Popescu, ministrul Energiei: “Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poţi să trimiţi acum şi prin e-mail. Dar nu mulţi au trecut la piaţa liberă”

“Este o inerţie foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face aşa, o schimbare. Şi sunt convins că se va întâmpla - ca să fie iar un buluc, aşa, spre sfârşitul lunii iunie, când ne vom trezi şi vom dori să trecem mai repede”, a declarat ministrul la Digi24. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cai insangerati prin Londra FOTo Twitter FlashFeed jpeg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net