Se amână școala? Se discută la Guvern începerea cursurilor la 16 septembrie

viorica_dancila-premier-guvern.jpg

premierul viorica dancila
Viorica Dăncilă a comentat decizia ALDE de a se retrage de la guvernare
Foto: Facebook

Hotelierii au făcut presiuni pentru amânarea deschiderii anului școlar de la 9 septembrie, la 16 septembrie. Premierul Viorica Dăncilă a rugat-o pe ministrul Ecaterina Andronescu să ia în considerație amânarea școlii.

Deschiderea anului școlar s-ar putea amâna cu o săptămână. Premierul Viorica Dăncilă a rugat-o, miercuri (31 iulie), pe Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, să ia în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie.

”Vă rog, doamnă ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în considerare începerea anului şcolar în 16 septembrie. Cred că şi aceasta este o măsură aşteptată de elevi”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern, de astăzi, 31 iulie.

Amânarea deschiderii anului școlar este o dorință mai veche a hotelierilor care nu agrează faptul că școala începe înainte de 15 septembrie. Atunci este aglomerație la mare datorită programului ”Litoralul pentru toți”.

Pe de altă parte, în România se învață doar 168 de zile, în timp ce în țările din Europa durata anului școlar este între 170 și 200 de zile. În plus, Legea Educației permite modificări ale calendarelor școlare doar cu șase luni înainte.

Și părinții sunt împărțiți: unii vor vacanțe mai multe și mai dese, alții se plâng că nu au cu cine lăsa copiii când ei sunt la muncă.

Se discută la Guvern începerea cursurilor la 16 septembrie

Nu e prima dată când patronatele din turism fac presiuni pentru prelungirea vacanței de vară. În luna mai, hotelierii de pe litoral au sesizat ministrului turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanţei şcolare de vară le va afecta afacerile şi i-au solicitat să facă demersuri în vederea prelungirii acesteia.

Anul acesta anul școlar ar trebui să înceapă pe 9 septembrie, așa cum a fost stabilit prin structura anului școlar, adoptată în luna februarie prin ordin de ministru, după discuții cu elevii, profesorii și părinții.

Ministrul educației, Ecaterina Androneascu, a declarat că nu poate da un răspuns cu privire la acest lucru până ce nu vorbește cu profesorii, elevii și părinții, scrie hotnews.ro.

"O să vă dau răspunsul după ce o să discut cu cei care sunt implicați: comisia de dialog social, sindicate, organizațiile de elevi", a spus Ecaterina Andronescu.

Structura anului școlar 2019-2020, stabilită de Ministerul Educației

Semestrul I
Cursuri: Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
Vacanţa pentru grădiniţe si clasele pregătitoare- clasa a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
Vacanta de iarnă: Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020
Semestrul al II-lea
Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanta de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marţi, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020

Citește și

Copiii vor învăța obligatoriu 15 clase? Uite cum este în Europa!

Calendarul anului școlar 2019 – 2020. Dispare o vacanță

Loading...

Citește și

  • copiii vor vacante mai lungi

    Copiii vor cât mai multe zile de joacă, iar părinții îi vor mai mult la școală pentru că nu au cu cine să îi lase cât sunt ei la serviciu. Ministerul Educației a anunțat că anul școlar 2019 - 2020 va fi mai lung decât cel de acum care are 168 de zile. Durata anului școlar în UE este între 170 și 200 de zile.

  • Anii de învăţământ obligatoriu vor fi extinși treptat, astfel că din 2023 şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică

    Propunerile de modificare a Legii educației au fost aprobate. Învățământul obligatoriu a fost extins de la 11 ani, la 16 ani. Astfel, copiii care au împlinit cinci ani vor fi înscriși obligatoriu în grupa mare, începând de anul viitor, ca mai apoi să treacă la grupa pregătitoare. În plus, Ministerul Educației vrea ca și grupele mijlocie și mică să devina obligatorii, treptat, din 2023, respectiv 2030.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1