Școala, transformată radical de pandemie! După trei luni de cursuri online, elevii s-au întors în bănci pentru examene

7-scoala-online.jpg

Elevii au făcut cursuri online din martie și până vineri, 12 iunie, când s-a terminat anul școlar

Pentru copiii din toată lumea, mari şi mici, pandemia de coronavirus a însemnat, iniţial, începutul unui soi de vacanţe. Încă de la începutul anului, ţări în frunte cu China şi-au închis, rând pe rând, porţile instituţiilor de învăţământ şi sute de milioane de elevi au fost trimişi acasă. Şcoala avea să se schimbe radical. Cursurile, examenele, notele, înscrierile... toate s-au făcut online.

La 12 martie, UNESCO anunţa că aproape 400 de milioane de elevi din toată lumea erau afectaţi de închiderea şcolilor. La acea dată, 30 de ţări precum China, Japonia, Coreea, Georgia, Panama, până în Europa luau decizia să închidă unităţile de învăţământ. Printre ele, şi România, care la 11 martie a închis oficial, pentru o perioadă incertă, toate şcolile şi grădiniţele. Se credea că situaţia va reveni la normal în maximum o lună. Spre bucuria lor, zeci de mii de elevi au intrat atunci într-o vacanţă bruscă. Nu au apucat să-şi ia rămas bun de la colegi, de la profesori, de la şcoala şi banca în care au petrecut atâtea ore din viaţă.

7-1-masca.jpg

Nu intri în școală fără mască și fără să te dezinfectezi

Cursurile s-au mutat în online pentru cei care au avut telefoane, tablete sau calculatoare conectate la internet. Mulţi alţi elevi din România, cu posibilităţi reduse, au fost total rupţi de şcoală în această perioadă. „Vacanţa” s-a transformat într-un carusel de evenimente stresante, chinuitoare. Nimeni nu a mai trăit până acum aşa ceva. Copii blocaţi non-stop în case cu părinţii, fără să-şi mai vadă colegii şi prietenii, au învăţat să se adapteze.

În luna mai, 22 de ţări din Europa începeau să-şi reia cursurile, în etape. Majoritatea au permis întoarcerea copiilor doar în grădiniţe, şcoli primare şi ani finali ai ciclului gimnazial. China, ţara de unde a pornit pandemia de Covid-19, a redeschis şcolile chiar mai devreme, la 27 aprilie, dar a luat super măsuri de protecţie atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Copiii stăteau la coadă ca la aeroport, pe culoare special amenajate, ca să li se măsoare temperatura, erau distanţaţi în bănci, purtau mască.

7-3-temperatura.jpg

Dacă ai temperatură peste 37,3 grade nu ești primit în școală

La ciclul primar, părinţii le-au confecţionat copiilor băscuţe cu „aripi” care să îi ţină departe pe ceilalţi colegi şi să facă imposibil contactul fizic. Practic, elevii au descoperit o nouă şcoală şi o atmosferă cu totul diferită faţă de cum erau obişnuiţi.

7-4-banci.jpg

Băncile au fost puse la distanță de 2 metri unele de altele

În România, şcolile s-au redeschis din 2 iunie doar pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, care urmau să se pregătească pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Şi la noi, în aceste două săptămâni, regulile au fost stricte: triaj epidemiologic la intrare, purtarea obligatorie a măştii de protecţie, dezinfectant la dispoziţie, maximum 10 elevi în clase şi cursuri care nu durează mai mult de trei ore pe zi. La aceste cursuri nu s-au prezentat prea mulţi elevi, de teama contaminării înainte de examene.

7-5-elevi-scoala-china.jpg

În China, copiii au revenit la școală cu pălării de distanțare

În 2020, copiii au terminat liceul sau şcoala generală fără bal, fără ceremonia de rămas bun în ultima zi de şcoală, fără să-şi ia la revedere de la colegi şi profesori. Sunt o generaţie de sacrificiu, dar una care a dovedit că se poate adapta la orice. O generaţie de învingători!

 

De pe 15 iunie încep examenele

De azi, emoţiile sunt şi mai mari. Elevii de clasa a VIII-a încep Evaluarea Naţională cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română. pe 17 iunie este proba scrisă la Matematică, pe 18 iunie proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar pe 22 iunie se afişeză rezultatele. Săptămâna 23-27 este destinată contestaţiilor şi afişării rezultatelor finale. Bacalaureatul începe pe 22 iunie cu proba scrisă de Limba şi literatura română; pe 23 iunie e proba scrisă de Limba şi literatura maternă, pe 24 iunie proba obligatorie e profilului, pe 25 iunie proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele se afişează pe 30 iunie, iar în perioada 1-5 iulie se depun şi se soluţionează contestaţiile. În contextul epidemiologic actual, pentru prima dată, Ministerul Educaţiei a stabilit organizarea de sesiuni speciale ale acestor examene pentru elevii bolnavi, aflaţi în izolare sau pentru cei care vor fi respinşi la triajul epidemiologic din aceste zile. La Evaluarea Naţională, sesiunea specială începe pe 29 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 4 iulie. Sesiunea specială a Bacalaureatului începe pe 6 iulie, rezultatele finale fiind afişate pe 12 iulie. 

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Elevi la afișarea rezultatelor de la examen

    Mai este puțin timp până ce elevii din clasa a VIII-a vor simula examenul național de Evaluare națională 2020, iar liceenii din clasa a XII-a vor susține simularea la Bacalaureat 2020. Pe 23 martie, este programată prima probă. Uite când se dau rezultatele!

  • Elev în sala de clasă care susține un examen

    E oficial! Examenul de Evaluare Națională 2020 începe în data de 2 iunie, odată cu înscrierea elevilor și se încheie în data de 27 iunie, când vor fi afișate rezultatele după depunerea și soluționarea contestațiilor. Calendarul examenelor a fost publicat pe siteul Ministerului Educației.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1