Scandal monstru în Guvern pe marginea proiectului „Anghel Saligny”. USR PLUS amenință că iese de la guvernare. Ce este PNDL 3

Ultima actualizare:

    Premierul Cîțu declanșează un nou cutremur în coaliția de Guvernare. Aleșii se cerată pe banii PNDLSursa foto: Facebook
Premierul Cîțu declanșează un nou cutremur în coaliția de Guvernare. Aleșii se cerată pe banii PNDLSursa foto: Facebook

Un scandal de proporții a izbucnit miercuri în Guvern după ce premierul Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară proiectul „Anghel Saligny” pe care dorește să-l adopte deși USR-PLUS s-a declarat împotrivă. Dan Barna și Dacian Cioloș au amenințat că vor depune moțiune de cenzură împotriva lui Cîțu și vor ieși de la guvernare. Cioloș a spus că „nu vom sta într-un Guvern unde nu suntem ascultați”, Iar Barna a declarat că „este importantă respectarea protocolului de colaborare”.

Asistăm la a doua criză guvernamentală majoră în Coaliție după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR PLUS Vlad Voiculescu. De data aceasta premierul nu a mai demis pe nimeni, în schimb „umblă” la bani. Mai exact la 50 de miliarde de lei pe care dorește să le împartă primăriilor locale pentru investiții. USR PLUS nu are cum să fie de acord cu o astfel de decizie care nu face parte din programul de guvernare și iată cum din nou Coaliția se zdruncină.

Ce este Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Programul național de investiții „Anghel Saligny” prevede alocarea a 50 de miliarde de lei către primăriile din țară, bani ce vor fi cheltuiți pentru modernizarea comunităților locale. Perioada de desfășurare a acestui proiect este până în 2028. 

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții noi precum și intervenții la construcțiile existente care se referă la  lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparație, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinație, protejare, restaurare, conservare, pentru următoarele categorii de investiții:

  • alimentări cu apă și stații de tratare a apei;
  • sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate;
  • drumurile publice județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților;
  • poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale;e) sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizație de construire valabilă.

Interesant este faptul că premierul dorește ca programul să fie adoptat cât mai repede, până în data de 25 septembrie, când au loc alegerile în PNL. USR PLUS îl acuză pe premier că vrea să „cumpere” cu acești bani cât mai multe primării din țară care să-i ofere apoi voturile necesare câștigării șefiei PNL.

Premierul nu recunoaște și  spune că proiectul se adresează românilor care vor beneficia de drumuri asfaltate, canalizare și apă și nu reprezintă o miză în cursa pentru șefia partidului. 

USR PLUS acuză faptul că această adoptare de proiect nu are toate avizele necesare însă surse guvernamentale au explicat pentru digi 24 că proiectul poate fi aprobat fără aceste avize. Legea prevede că „Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște prim-ministrul”.

Florin Cîțu: „Amenințările vin și pleacă. Acest proiect va trece”

Ședința de guvern programată pentru miercuri la ora 11.00 a fost suspendată, dar va fi reluată la ora 19.00 când premierul va adopta programul „Anghel Saligny”, ignorând nemulțumirile USR PLUS.

"Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile. Procedurile vor fi respectate. Niciodată nu va publica nimeni în Monitor un proiect care nu respectă toate procedurile legale. Am întrebat dacă procedurile legale au fost respecate, Secretariatul General a spus că da, atunci a fost pus pe ordinea de zi. Eu vă spun ce facem legal, nu vorbim pe vorbe. Am întrebat SG dacă procedurile legale de avizare au fost respectate şi au fost respectate", a declarat premierul.

Acesta a spus că proiectul ar putea fi adoptat în şedinţa de guvern care a fost suspendată până la ora 19 şi că ameninţările USR PLUS că vor ieşi de la guvernare "vin şi pleacă".

"Acum două zile ştiam că au luat o decizie să nu iasă de la guvernare. (...) Să ştiţi că asta cu ameninţările vin şi pleacă, acum două zile au spus că nu pleacă. Îi aştept pe colegii de la USR să facem reforme. (...) Este vorba despre un proiect care dezvoltă România. Este un proiect care a preluat toate observaţiile pe care le-au avut cei de la USR PLUS. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii. Se reia şedinţa la 19 şi va fi adoptat. Acest proiect va trece", a spus premierul.


    Dacian Ciloș a declarat ăc „miniștrii noștri vor părăsi Guvernul dacă nu se ține cont de părerea noastră”
Dacian Ciloș a declarat ăc „miniștrii noștri vor părăsi Guvernul dacă nu se ține cont de părerea noastră”

De ce nu este de acord USR PLUS cu planul național de dezvoltare locală (PNDL)

USR PLUS nu a susținut încă de la început acest proiect și nici nu o va face. Motivul: banii s-ar duce către baronii locali pe care premierul și-ar dori să-i atragă de partea sa pentru a câștiga șefia PNL. Prin urmare, asta presupune o risipă a banilor publici în interes personal și pe criterii politice. 

„USR PLUS nu va susține un nou PNDL cu alocări din pix. USR PLUS susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL, care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se arată într-un comunicat al USR PLUS. 

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net