Satul din România unde nu se fură. Localnicii lasă banii la poartă, într-o plasă

eibenthal-satul_in_care_nu_se_fura.jpg

Locuitorii din Eibenthal, județul Mehedinţi, sunt mândri că la ei în sat nu se fură
Locuitorii din Eibenthal, județul Mehedinţi, sunt mândri că la ei în sat nu se fură
FOTO: adevarul.ro
Citeste tot despre: 

În România mai există şi comunităţi în care cuvintele „hoţ“ şi „furt“ nu există. Locuitorii din Eibenthal, județul Mehedinţi, sunt mândri că la ei în sat nu se fură. Din cauza drumului greu, maşina de pâine vine doar de trei ori pe săptămână. Sătenii lasă banii în sacoşe şi seara, după ce se întorc de la câmp, găsesc pâinea.

În extremitatea sudică a judeţului Mehedinţi, în munţii Banatului, trăieşte cea mai mare comunitate de cehi din România. Localitatea Eibenthal s-a înfiinţat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, scrie adevarul.ro.

Ocupaţiile lor de bază erau exploatarea lemnului şi mineritul. Aceste două ramuri au constituit principalele surse de venit pentru locuitorii din Eibenthal.

Satul din România unde nu se fură

În ultima perioadă însă, Eibenthalul a cunoscut un puternic declin, datorită condiţiilor economice nefavorabile de după revoluţia din 1989, a migrării tinerilor spre oraşe şi în Cehia, şi în consecinţă a îmbătrânirii rapide.

Dacă în anul 1934 aici locuiau circa 600 de persoane, în anul 2000 mai erau 302 locuitori. La Eibenthal nu există post de poliţie şi nici nu ar fi nevoie fiindcă  nu se fură nimic, scrie adevarul.ro.

Localnicii lasă banii la poartă, într-o plasă

Pentru că este o localitate izolată, maşina cu pâine vine de trei ori pe săptămână de la 20 km distanţă din Şviniţa.

satul_unde_nu_se_fura.jpg

satul unde nu se fura
Potrivit unui obicei local, oamenii îşi agaţă plasele cu banii pentru pâine pe stâlpii din faţa caselor, iar şoferul potrivit indicaţiilor din bileţele lasă pâinea, şi după caz, şi restul de la bani în plase
FOTO: adevarul.ro

Aşa se face că potrivit unui obicei local, oamenii îşi agaţă plasele cu banii pentru pâine pe stâlpii din faţa caselor, iar şoferul potrivit indicaţiilor din bileţele lasă pâinea, şi după caz, şi restul de la bani în plase. Apoi, localnicii le ridică, fiecare în funcţie de programul propriu. În sat nu mai există de multă vreme un magazin sătesc, astfel că distribuitorul de pâine nu are altă metodă la îndemână. Până acum nimeni nu s-a plâns că i-au dispărut banii sau pâinea, scrie adevarul.ro.

“Procedăm aşa pentru că altfel nu se poate în zona aceasta, nu sunt magazine, doar aşa. Pot să spun că a devenit o tradiţie în localitatea aceasta acest obicei. Luăm plasa, verificăm banii, este scris şi un bileţel pe care îl verific, după care punem pâinea. Nu s-a întâmplat niciodată să se fure din plasă nici pâinea,  nici banii”, spune Iovan Giurşa, şofer de cinci ani pe maşina de pâine.

Citește și

Capitala, raiul hoților de mașini! Se sparg câte 6 pe zi. Sfaturi de la polițiști

Poziţia care te transformă în victimă pe stradă

Loading...

Citește și

  • 13.000 de elevi din judeţul Botoşani fac naveta zilnic. Toţi sunt copii de la ţară. Majoritatea se trezesc cu noaptea-n cap, străbat uliţele de multe ori pline cu noroi şi aşteaptă în staţie microbuzele şcolare. Întâi îngheaţă pe marginea străzii, apoi transpiră claie peste grămadă în maşini. Şi se roagă zi de zi să ajungă cu bine la destinaţie.

  • Oana Chiriac (13 ani), din satul constănţean Dorobanţu, a fost remarcată de Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix. Muzicianul a invitat-o pe talentata puştoaică în spectacolele lor, iar succesul nu s-a lăsat aşteptat.