Salvamontiștii avertizează: Pericol de avalanşă în Munţii Bucegi!

avalansa.jpg

avalansa zapada munte
Foto: adevarul.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Turiștii care ajung la munte în această perioadă trebuie să aibă mare grijă și să nu se aventureze mai ales în zonele cu altitudine de peste 1.800 metri, înrucât există mare pericol de avalanșe.

Salvamontiştii din Dâmbovița trag un semnal de alarmă după zilele în care temperaturile au fost ceva mai ridicate: există risc de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi. „Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă, de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni însemnate şi de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanţii cu orientare nord-vestică, nordică şi nord-estică. Avalanşe pot fi declanşate chiar şi la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă”, au precizat salvamontiştii, scrie adevarul.ro.  

Având în vedere aceste aspect, turiştii care ajung în zona montană a judeţului Dâmboviţa, şi nu numai, sunt rugaţi să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor înainte de a pleca pe munte. ”Solicitaţi cu încredere sprijinul Echipei Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa. Telefoane utile: Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa 0726.686.685 sau Dispeceratul Naţional Salvamont  0725.826.668 (0salvamont)”

Nu vă aventurați la peste 1.800 m altitudine

Și în județul Vâlcea întâlnim această problemă. Salvamontiştii atrag atenţia iubitorilor de natură şi sporturi de iarnă să nu se mai aventureze în această perioadă în zonele montane la altitudini de peste 1.800 de metri, unde riscul de avalanşă este de gradul 4 şi în unele zone chiar de gradul 5. Este vorba de întreaga latură sudică a Carpaţilor Meridionali.   

Potrivit specialiştilor în aceste zone, stratul de zăpadă este extrem de instabil, iar precipitaţiile vor fi şi mai abundente. Atenţionările privind pericolul din zonele înalte sunt valabile până în luna martie, atrag atenţia reprezentanţii Salvamont Vâlcea.

 

Citește și: 

Risc însemnat de avalanşă, pe munte. Traseele montane din Făgăraş, Iezer, Piatra Craiului şi Leaota, închise 

 

 

  

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5