S-au răzgândit! PSD va vota în Parlament prelungirea stării de urgență. Ce partide se opun și de ce

Ultima actualizare:
Victor Ponta consideră că prelungirea stării de urgență va periclita și mai mult buna funcționare a economiei
Victor Ponta consideră că prelungirea stării de urgență va periclita și mai mult buna funcționare a economiei

PSD va vota în Parlament prelungirea stării de urgență decretată marți de președintele Klaus Iohannis, a spus Marcel Ciolacu. Măsura trebuie să primească însă și votul senatorilor și al deputaților, însă există formațiuni politice care nu sunt de acord. Motivul? Economia trebuie repusă în funcțiune.iată ce partide se opun și de ce.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, prelungirea stării de urgență în România pentru următoarele 30 de zile. Joi, începând cu ora 12.00, Parlamentul se va reuni într-o ședință online în care senatorii și deputații vor vota electronic decretul președintelui. Dacă Parlamenul nu încuviințează măsura, președintele este obligat să revoce decizia. Inițial, trei partide au anunțat că nu vor susține demersul președintelui: PSD, ALDE și Pro România. Între timp, PSD s-a răzgândit și va vota, totuși, pentru prelungirea stării de urgență.

Marcel Ciolacu: „PSD va alege, ca întotdeauna, o soluție responsabilă”

Președintele interimar PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pentru Mediafax că parlamentarii au de ales între două variante, ambele la fel de rele cu privire la prelungirea stării de urgență. Mai exact, Marcel Ciolacu spune că prima variantă este să țină lumea în casă pentru că Guvernul nu testează și să continue declinul economic, sau să respingă decretul și să se confrunte cu altă problemă medicală. „Nu este deloc o decizie ușoară. Suntem în fața unei dileme în care trebuie să cântărim cu mare atenție toate consecințele care se pot produce la nivelul cetățeanului. Pe de-o parte avem un Guvern care a abuzat și și-a bătut joc de prerogativele suplimentare pe care le-a avut în starea de urgență, i-a forțat pe cetățeni să se închidă în case fără să facă nimic pentru sprijinirea economiei. Pe de altă parte avem siguranța și sănătatea cetățenilor. A vota împotriva prelungirii stării de urgență înseamnă practic ridicarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare. Există un risc real ca ridicarea restricțiilor, mai ales în timpul sărbătorilor pascale, să accelereze transmitearea coronavirusului la nivelul populației, iar asta poate duce la mai multe cazuri severe și din păcate la mai multe decese. Este un risc enorm, pe care nu îl putem ignora. PSD susține în continuare că sănătatea și siguranța oamenilor sunt cele mai importante, dar nu avem nici cea mai mică garanție din partea guvernului că vor testa masiv și că vor ține lucrurile sub control. Vom fi puși în situația de a alege între cele două variante posibile, ambele aproape la fel de rele. Să ținem lumea în casă pentru că guvernul nu testează și să continue declinul economic, sau să respingem decretul și să ne confruntăm cu altă problemă medicală. PSD va alege, ca întotdeauna, o soluție responsabilă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Membrii PSD se vor consulta miercuri într-o ședință CEx

Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat pentru Digi24.ro că „va exista mâine o consultare destul de largă cu fiecare județ în parte, ca și poziție a fiecăruia în ceea ce privește prelungirea stării de urgență. Există viziuni diferite. Dar să nesocotești necesitatea stării de urgență nu e un lucru pe care cred că și-l poate asuma cineva. Evident că este nevoie în continare de măsuri restrictive în ceea ce privește circulația populației, măsuri pentru protejarea sănătății populației. Eu personal nu cred că se va putea întâmpa acest lucru (blocarea decretului de către PSD - n.red.). Dar Guvernul trebuie să înțeleagă că nu face suficient pentru România și pentru economia României în special. Dacă Guvernul nu va înțelege strigătul partidelor parlamentare din România, atunci este obligatoriu ca Parlamentul să se pună cu adevărat în funcțiune și să revină la muncă și să legifereze urgent peste ordonanțele proaste date de către Guvern sau să legifereze legi noi pentru domeniul economic”, a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, pentru Digi24.ro. Solicitările social democraților pentru Guvern au fost trimise și premierului într-o scrisoare semnată de Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian. Aceștia au cerut o comunicare mai bună între Executiv și Parlament.

Kelemen Hunor va vota decretul președintelui pentru prelungirea stării de urgență
Kelemen Hunor va vota decretul președintelui pentru prelungirea stării de urgență

Ponta și Tăriceanu nu votează prelungirea stării de urgență

Dintre cei care au semnat scrisoarea, Ponta și Tăriceanu au anunțat că nu susțin prelungirea stării de urgență și că nu vor vota decretul în Parlament. „Eu, după ce l-am ascultat pe domnul Iohannis acum zece minute, m-am decis. Voi vota împotriva prelungirii stării de urgență și voi și justifica prin faptul că nu mai sunt de acord ca încă 30 de zile să dăm un bilet în alb și să stăm blocați și să nu știm ce se întâmplă economic”, a declarat Victor Ponta pentru siteul DC News.

Călin Popescu Tăriceanu: „Nu putem să paralizăm o țară întreagă”

„In primul rand, nu toate judetele din tara sunt afectate. Unele din ele nu vad niciun motiv pentru care nu ar trebui sa isi desfasoare activitatea in mod normal. In al doilea rand, dupa cum vedeti, autoritatile profita de suspendarea regulilor democratice fie pentru a-si umple buzunarele amicilor politici cu contracte grase, fie pentru a-si pune oamenii in diferite functii. Ati auzit care sunt prevederile decretului. (...)Se impun niste masuri care mi se par umilitoare pentru cei peste 65 de ani, care sunt tratati ca niste imaturi care nu stiu sa isi ia singuri masurile de protectie. (…) Vad ca nu exista niciun fel de plan de repornire a economiei.(…) Nu putem sa paralizam o tara intreaga”, își justifică Tăriceanu decizia de a nu vota în Parlament prelungirea stării de urgență.


    Kelemen Hunor va vota decretul președintelui pentru prelungirea stării de urgență
Kelemen Hunor va vota decretul președintelui pentru prelungirea stării de urgență

USR, PMP și UDMR susțin măsurile decretate de președinte

USR a anunțat că vota prelungirea stării de urgență. „Este evident că nu am trecut de faza cea mai grea a pandemiei şi e nevoie în continuare de măsuri speciale.”, se arată într-un comunicat transmis de formațiunea condusă de Dan Barna. De asemnea, prelungirea măsurilor până pe 14 mai este susținută și de PMP. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Digi24.ro că parlamentarii uniunii vor vota în Parlament prelungirea stării de urgență.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net