Românii pot compara de astăzi prețurile la alimente printr-o aplicație online

monitorul_preturilor_la_alimente.jpg

Monitorul prețurilor la alimente conține 30000 de produse de la marile lanțuri de magazine
Monitorul prețurilor la alimente permite compararea a 30000 de produse de la marile lanțuri de magazine

”Monitorul preţurilor alimentare”, aplicaţia prin care poţi compara online preţurile la alimente intră în vigoare de marți, 15 octombrie. Este o platformă lansată de Consiliul Concurenţei și conţine 30.000 de produse alimentare din cele mai mari lanţuri de magazine.

Toate lanţurile au anunțat că vor introduce în timp real în acest comparator preţurile pe care le practică. Potrivit adevărul.ro, marile magazine participante sunt: Auchan, Carrefour, Cora, Lidl, Penny, Selgros. Participant este şi Profi, care încă nu s-a integrat în platformă. În total, sunt înscrise 1.700 de magazine din toată ţara în platformă. Această platformă va obliga magazinele care au preţuri mai mari să le reducă, facem concurenţa să acţioneze mai repede şi mai bine. Compararea preţurilor se va putea face pe calculator sau pe telefon, printr-o aplicaţie care va fi disponibilă în cursul acestei săptămâni. Aplicaţia a costat 300.000 de euro, bani proveniţi de la bugetul de stat. Consumatorii vor putea vedea doar preţurile în timp real. Istoricul preţurilor va fi vizibil doar pentru Consiliul Concurenţei, care va face analize cu privire la evoluţia preţurilor şi le va face publice din când în când. Un soft se ocupă de actualizarea preţurilor. Când retailerii îşi actualizează în soft preţurile, este transmisă informaţia şi către Monitorul Preţurilor. Consumatorii care observă că preţurile de pe platforma Monitorul Preţurilor Alimentare diferă de cele de la raft pot sesiza Consiliul Concurenţei prin intermediul aplicaţiei sau ANPC la telefonul consumatorului.”Vrem să introducem şi posibilitatea de identifica produsele din România. Şi lanţurile mai mici interesate vor putea introduce preţurile pe platformă, pe viitor”, a mai declarat Chiriţoiu.

bogdan_chiritoiu.jpg

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței este autorul moral al inițiativei
Bogdan Chirițoiu a lansat platforma după succesul”Platformei prețurilor carburanților”

”Monitorul prețurilor la carburanți”un succes

 a declarat că inițiativa a fost făcută după succesul pe care l-a avut platform”Monitorul Preţurilor la carburanţi”, care a avut până în prezent 1,8 milioane de accesări. Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, salută cu rezerbe iniţiativa Monitorului Preţurilor la Alimente.”Cu rezerva însă că vorbim despre o informare rezervată totuşi sub sancţiunea de a nu fi completă şi corectă. Spun acest lucru pentru că nu rareori ieftin s-a dovedit a fi noul scump, de exemplu fructele tratate cu substanţe care pot induce perisabilitate. Considerăm acesta un prim pas pentru a veghea asupra intereselor consumatorilor, care pot alege produse mai ieftine. Dar să nu uităm că trebuie să le aleagă şi pe cele care respectă plajă mai mare de interes, sănătate, calitate”, a declarat Constantinescu.

Proiectul are o valoare totala de 1,42 milioane lei, fara TVA (305.880 euro) si este finantat integral de la bugetul de stat.

 

Citiți și

 

O raită pe Monitorul Prețurilor îți arată cât de mult s-a scumpit mâncarea

 

S-a lansat aplicația care îți spune unde sunt cele mai ieftine alimente

 

 

 

 

Loading...

Citește și

  • Bucureştenii care vor să ştie unde găsesc cele mai ieftine produse alimentare de strictă necesitate au, de ieri, acces la o platformă online. Monitorul preţurilor bunurilor de consum permite utilizatorilor să compare preţurile practicate de retaileri la produsele selectate de aceştia.

  • pret alimente, alimente scumpe, mancare scumpa, alimentele s-au scumpit, monitorul preturilor, Consiliul Concurentei, supermarket, retaileri

    Mâncarea s-a scumpit, dar puțini stau să calculeze cât de mult îi afectează creșterea prețului fiecărui aliment. Monitorul Prețurilor bunurilor de larg consum, instrument prin care bucureștenii pot compara prețurile principalelor alimente, îți arată cât de mult plătești acum pentru un coș de cumpărături, în comparație cu luna noiembrie a anului 2016.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1