Romania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din lotul ABV2856. Ce se întâmplă cu dozele rămase

Ultima actualizare:

    Vaccinul AstraZeneca ar fi provocat decesul a trei persoane: două din Italia și una din Danemarca
Vaccinul AstraZeneca ar fi provocat decesul a trei persoane: două din Italia și una din Danemarca

Autoritățile din România au decis suspendarea vaccinării cu dozele AstraZeneca ce fac parte din lotul ABV2856. Decizia a fost luată după ce două persoane din Sicilia, Italia, imunizate cu serul din acest lot, au decedat. Un al doilea lot de vaccinuri cu probleme, ABV5300, ar fi produs decesul unei persoane în Danemarca, motiv pentru care în această țară s-a suspendat de asemenea vaccinarea cu acest ser pentru două săptămâni. Aceeași decizie a fost luată de încă alte câteva țări europene. Din fericire, în România, nu au ajuns doze din lotul al doilea.

Vaccinurile AstraZeneca din lotul ABV2856 au fost retrase 

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va continua în țara noastră, însă dozele rămase din lotul ABV2856 au fost retrase din centrele de vaccinare și înlocuite cu altele. Este vorba despre 4.257 de doze care se aflau în Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Centrul Regional de Depozitare Craiova. 

Câte vaccinuri din lotul ABV2856 au ajuns în România

Vaccinurile care sunt retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Ele au fost distribuite în Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. 

Ce se întâmplă cu dozele rămase

Dozele de vaccin AstraZeneca rămase și care fac parte din lotul problematic au fost puse în carantină, adică păstrate în condițiile de frig pe care le recomandă producătorul. Cât despre persoanele deja vaccinate și care așteaptă rapelul, acestea vor fi imunizate cu alte seruri ce provin dintr-un nou lot. Ele Nu trebuie să-și facă probleme că nu vor mai primi rapelul. 

Ce țări au suspendat vaccinarea cu cele două loturi

Italia a fost prima țară care a decis să oprească de la administrare lotul ABV 2856 de vaccinuri AstraZeneca după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser. În urma investigațiilor, se pare că cele două persoane ar fi suferit de tromboză (formarea de cheaguri de sânge) care le-a fost fatală.

Un alt lot suspectat că ar fi putut produce efecte adverse a fost suspendat în Austria. Este vorba despre lotul ABV5300. Au urmat apoi alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, care au decis suspendarea de urgență a vaccinărilor cu doze din acest lot. 

Danemarca a luat aceeși decizie după ce, în urma imunizării cu AstraZeneca,  la mai multe persoane s-au format cheaguri de sânge. Tot aici s-a înregistrat și un deces, a informat Autoritatea Sanitară națională care coordonează campania de vaccinare în această țară. Autoritățile daneze au ținut totuși să precizeze faptul că pentru moment nu se poate spune cu siguranță dacă cheagurile de sânge au fost provocate de vaccinul AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului, recomandări

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat și ea, joi, „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. „Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, afirmă Agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.

Mai mult, peste tot, autoritățile sanitare naționale au ținut să precizeze că nu există nici o dovadă că vaccinurile sunt cele care au provocat aceste fenomene sau decesele. Agenția Europeană a Medicamentelor a precizat de asemenea că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficace”, dar că va continua să investigheze circumstanțele.


    Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România
Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România

Valeriu Gheorghiță: „În România nu au ajuns doze din lotul al doilea cu probleme”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că România nu a primit doze din lotul al doilea de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3. „Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net