Reportaj BBC despre Ion Bârlădeanu:«Viaţa extraordinară a unui artist român care a locuit într-o ghenă»

Ultima actualizare:

Ion Bârlădeanu şi-a petrecut toată viaţa realizând colaje politice subversive în secret, multe dintre acestea fiind o "reacţie" faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu, se spune în materialul realizat de BBC.

Artistul spune despre el că se consideră "un regizor" al colajelor sale, pe care le vede ca nişte filme.

"I-am spus şi Angelinei Jolie! I-am zis: «Doamnă, eu sunt cel mai mare regizor din lume». I-am dat cadou un cadou cu colaje", a declarat Bârlădeanu.

"Oamenii cred că am trăit toată viaţa la ghenă, dar nu e adevărat. Am stat acolo cel mult patru, cinci, şase ani", a mai spus artistul în interviul acordat BBC.

După ce a lucrat ca gropar şi gravor de cruci într-un cimitir, după decenii de obscuritate, Ion Bârlădeanu a fost descoperit de reprezentanţii lumii artistice, iar un documentar despre viaţa lui, intitulat "Lumea văzută de Ion B.", a fost premiat cu Emmy în 2010.

În încheierea materialului realizat de jurnalistul Tom Wilson pentru BBC, artistul român afirmă că deşi în tinereţe era "frumos ca Rudolph Valentino" şi credea că va fi "nemuritor", acum este încredinţat de faptul că este muritor, însă arta lui nu va muri niciodată.

Este unul dintre cei mai noi şi importanţi artişti

La 65 de ani, Ion Bârlădeanu este una dintre cele mai recente şi inedite descoperiri ale artei româneşti. În urmă cu câţiva ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean.

În 2009, însă, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

Din februarie 2010, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" - la o prestigioasă galerie din Paris (Galeria "Anne de Villepoix") - ocazie cu care artistul s-a întâlnit cu actriţa Angelina Jolie, care s-a arătat foarte interesată de lucrările acestuia, scrie Mediafax.

Artistul Ion Bârlădeanu a fost descoperit de galeria H'Art din Bucureşti şi a devenit o vedetă. El este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului românesc, un curent artistic de origine britanico-americană care făcea ravagii prin expoziţiile anilor '50-'60.

Bârlădeanu s-a născut în 24 martie 1946 şi la 20 de ani a plecat din satul natal, Zăpodeni, judeţul Vaslui. A început să lucreze la stuf, în Tulcea, şi ca docher, în Constanţa.

În Bucureşti, el a fost pe rând gropar, tăietor la gater, paznic şi muncitor necalificat la Casa Poporului. După 1989 a trăit pe străzi, dormind pe o saltea murdară la capătul unei ghene de lângă un bloc de pe Calea Moşilor, unde se ocupa cu selectarea gunoiului şi făcea mici servicii locatarilor. Nu şi-a întemeiat o familie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
saptamana luminata
flori jpeg
image png
1 femeie menopauza jpg jpeg
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net