Regele Mihai, scutit de „taxa pe locuință”. Cât plătea fostul suveran

Ultima actualizare:

    Castelul a fost ridicat în 1680
Castelul a fost ridicat în 1680

Familia Regală a solicitat autorităților locale din Săvârșin, județul Arad, să-l scutească pe Regele Mihai de taxa pe locuință. Domiciliul din România al fostului suveran este Castelul Săvârșin, pentru care acesta plătea anual un impozit de 35.000 de lei. Citiți mai jos care e motivul acestei solicitări.

Regele Mihai a cerut la începutul anului să beneficieze de prevederile legale aplicabile veteranilor de război. Conform Legii 44/1994, modificată și republicată, dar și Codului Fiscal, fostul suveran poate beneficia de scutire de la plata taxelor locale pe locuință, ca urmare a statutului său de veteran de război. În cazul său, locuința de domiciliu este Castelul de la Săvârșin, un conac construit între anii 1650-1680, compus din patru corpuri de clădire, cu 26 de camere. Impozitele pe care autoritatea locală le colecta până anul trecut d epe urma acestei proprietăți se ridicau la 35.000 de lei, au declarat reprezentanți ai Casei Regale, citați de hotnews.ro.

„Prevederea la care faceți referire a intrat în vigoare odată cu noul Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2016. Majestatea Sa Regele și Familia Regală, au sprijinit, începând din anul 1943, în multiple și variate feluri, comunitatea săvârșineană și vor continua să o facă”, au declarat reprezentanții Casei Regale, pentru sursa citată.

Foto: provinciacrisana.wordpress.com
Foto: provinciacrisana.wordpress.com

Castelul a fost ridicat începând cu 1650 de familia nobiliară Forray. Edificiul a intrat în proprietatea Casei Regale a României în în martie 1943, când a fost cumpărat de Regele Mihai I. După moartea contelui Hunyady, în 1932, care a preluat castelul în urma căsătoriei cu Iulia Forray, domeniul a devenit Societatea Anonimă „Corvin”, acționar principal fiind contele Anton Mocsony. „Urmașul său este cel care va vinde, în 1943, acțiunile societății Regelui Mihai, care devine astfel și proprietar al domeniului Săvârșin. În 1948, după proclamarea Republicii, castelul a fost confiscat de stat. În anii comunismului, mobilierul și decorațiunile interioare (tablouri, țesături ș.a.) au fost furate una câte una, iar clădirea în sine a suferit multe modificări făcute la nimereală. În 2001, când Regele Mihai s-a întors la Săvârșin, aproape că n-a recunoscut castelul din tinerețea sa: „Ceea ce văd este o parodie!”, a exclamat el, după cum povestește Principesa Margareta în „Săvârșin. Detaliul” (Curtea Veche, 2015)”, scrie historia.ro.

Mihai I, grav bolnav

Regele Mihai I (94 de ani) a avut mari probleme de sănătate la începutul lunii martie, când a fost diagnosticat cu leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Majestatea Sa a fost internat 17 zile într-o clinică din Lausanne (Elveția), iar în prezent se află la reședința sa din capitala Elveției. Fiica Regelui, principesa Margareta (67 de ani), a fost desemnată Custode al Coroanei și persoană responsabilă cu reprezentarea Casei Regale a României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net