Regele Mihai, părăsit de Yvonica, prima iubită, pentru 2.000.000 de lei

regele-mihai-regina-ana-casnicie.jpg

In ciuda aventurilor amoroase din tinerete, dupa casatoria din iunie 1948, Regele Mihai a avut o lunga si implinita casnicie, de 68 de ani, cu Regina Ana
În ciuda aventurilor amoroase din tinerețe, după căsătoria din iunie 1948, Regele Mihai a avut o lungă și împlinită căsnicie, de 68 de ani, cu Regina Ana
Foto: Profimedia

Viața Regelui Mihai I, mai ales în anii adolescenței și tinereții, a fost asemănătoare, până la un punct, cu cea a oricărui om. A fost îndrăgostit, a sperat, a suferit din amor și-a revenit și a mers mai departe. Până la căsătoria cu Ana de Bourbon-Parma, în iunie 1948, fostul suveran a cunoscut mai multe povești de iubire. Dar, cu siguranță, la 15 ani, prima a fost cea față de „Yvonica”, așa cum rezultă chiar din jurnalul ținut de Carol al II-lea, tatăl lui Mihai. Fata a fost apoi plătită cu 2.000.000 de lei pentru a ieși din viața tânărului prinț îndrăgostit.

„Vorbit cu Duduia (n.r. - aşa o alinta regele Carol al II-lea pe Elena Lupescu, faimoasa lui amantă şi ulterior, din 1947, soţie) despre cazul Mihăiţă - Yvonica, va vorbi cu familia şi cu fata, care nu s-a ţinut de cuvânt. Sunt toţi destul de interesaţi ca afacerea să se sfârşească cum dorim”. Aşa arată însemnarea, datată “miercuri, 14 aprilie 1937”, din cartea „Carol al II lea. Între datorie şi pasiune. Însemnări zilnice”, jurnalul personal ţinut de fostul Rege al României. Carol domnea de aproape 7 ani, iar “Mihăiţă”, fostul rege detronat de propriul tată în iunie 1930, avea 15 ani şi jumătate. Din păcate, nici o însemnare de-a lui Carol nu devoalează identitatea întreagă a celei care a fost, fără dubiu, prima iubire a lui Mihai I. Referirile la ea continuă însă pe parcursul a peste doi ani, până în iulie 1939, când Yvonica e “ajutată”, pentru o sumă considerabilă, să iasă din viaţa tânărului prinţ. 

Paştele anului 1937, adică ziua de 2 mai, a fost petrecut împreună de cei doi iubiţi. „Mihăiţă ia masa cu Yvonica”, nota Carol, pentru ca în însemnarea din 29 mai să scrie: „A venit şi Yvonica să-l vază pe Mihăiţă. Au fost, după masă, amândoi la mine”.

Relaţia cu Yvonica e dominată, în mod clar, de dorinţe sexuale, tatăl consemnând, cu oarece grijă, starea fiului, ca în însemnarea de duminică, 5 iunie 1938: „Mihăiţă, foarte agitat, a voit-o cu orice preţ pe Yvonica; n-a avut noroc, s-a aranjat pentru astă-seară”. A doua zi Carol al II-lea scria, ca o confirmare: „Seara, cinema (…) Mihăiţă fiind ocupat, împlinindu- i-se dorul de ieri, cu Yvonica”. În mod clar, relaţia celor doi a continuat, câtă vreme abia în iulie 1939 s-a declanşat criza ce a dus la despărţire. Notiţele lui Carol înfăţişează adevărate negocieri ce sunt duse de “Duduia” Elena Lupescu, pe de o parte, şi Yvonica, pe de alta. „A constatat că nu poate fi vorba de iubire din partea ei faţă de Mihăiţă. Şi el, bietul băiat, îşi făcea iluzii”, scria regele în exerciţiu, la 18 iulie 1939, menţionând totodată că Yvonica refuză să scrie o scrisoare de adio, aşa cum i se ceruse. 

carol_ii-mihai-1937.jpg

Regele Carol al II-lea si fiul sau, Mihai, la o ceremonie din iulie 1937, fix in perioada in care Mihai incepuse deja relatia cu Yvonica
Regele Carol al II-lea și fiul său, Mihai, la o ceremonie din iulie 1937, fix în perioada în care Mihai începuse deja relația cu Yvonica
Foto: Profimedia

Relația a durat peste doi ani, între 1937 și 1939

Refuzul fetei nu durează mult, banii fiind un mijloc teribil de convingere, după cum reiese din însemnarea scurtă a lui Carol, din 24 iulie 1939: „Yvonica a dat scrisorile cerute şi i s-a depus la bancă dota de 2.000.000 lei”. Cum salariul stabilit în acea vreme pentru un senator sau un deputat era de 15.000 de lei pe lună, Yvonica s-a ales cu 133 de salarii de parlamentar român, la nivelul anului 1939. Reacţia lui Mihai a fost cea a oricărui adolescent sedus şi abandonat. „Bietul copil a fost disperat şi pentru prima dată l-am văzut plângând cu nesaţ. Îşi lăsase capul pe umărul meu şi lacrimile curgeau cu nesaţ”, scria Carol pe 27 iulie 1937, la începutul croazierei pe care familia regală a făcut-o în Marea Egee. „Săracul băiat este foarte adânc mâhnit şi nu vrea decât un singur lucru: s-o revadă, să aibă o explicaţiune cu ea, căci nu mai pricepe nimica şi o iubea aşa de mult”, a mai notat tatăl.

Destul de curând însă, inclusiv cu ajutorul plăcerilor croazierei, Mihai şi-a revenit. Iar unul dintre indiciile revenirii, cum e cel notat pe 4 august, e de-a dreptul surprinzător, ţinând cont că prinţul nu împlinise încă 18 ani: „Un alt semn îmbucurător la Mihăiţă: a început din nou să fumeze, ceea ce e semn că rupe din ce în ce mai mult cu trecutul, căci el promisese Yvonichii că nu va mai fuma”.

La nici trei săptămâni, la 21 august, după întoarcerea la Bucureşti, Carol al II-lea nota cu satisfacţie în jurnal, după un dejun petrecut împreună cu fiul, dar şi cu Nicolae Malaxa, marele industriaş, şi cu soţia acestuia: „Am avut plăcerea de a constata că Mihăiţă e pe punctul de a fi complet vindecat de durerea lui şi copt pentru o altă «femeie»”. Ieşea din scenă, definitiv, Yvonica şi intra Irina Malaxa, fata celui care a creat, printre altele, uzina ce-i purta numele, rebotezată de comunişti “23 August”, dar şi actrița italiană Mariella Lotti de care avea să-l lege, o vreme, o pasiune fierbinte. Și să nu o uităm nici pe roșcata Dolly Chrissolegos (sau „Dodo” pentru tânărul rege, care i-a fost alături inclusiv în ziua de 23 august 1944, la arestarea Mareșalului Ion Antonescu și întoarcerea armelor contra fostului aliat, Germania nazistă). Însă, după ce a întâlnit-o pe Ana de Bourbon-Parma, Mihai I a devenit bărbatul unei singure femei, căsătoria celor doi, în iunie 1948 marcând începutul unei legături aparte, ce nu s-a încheiat decât odată cu moartea Reginei Ana, în august 2016, după 68 de ani de căsnicie.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • regele mihai I al romaniei

    Regele Mihai I al României a murit astăzi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Bolnav de cancer, Majestatea Sa a fost internat de mai multe săptămâni într-o clinică din Elveția, într-o stare de accentuată slăbiciune fizică, după ce suferise o intervenție chirurgicală. Regele a murit la reședința sa privată din Elveția, la ora 13:00 a României. Ultimul rege al României, Mihai I, a traversat în viața sa nu doar o perioadă istorică foarte tulbure, care l-a ținut departe de propria țară aproape 50 de ani (1947 – 1997), dar a trăit și o poveste de iubire fără egal.

  • Regina Maria avea mareția unui veritabil „cap încoronat”, așa cum apare si in pictura realizata de Philip de Laszlo

    Pe 18 iulie s-au împlinit 81 de ani de la moartea celei mai emblematice figuri, probabil, a monarhiei române, Regina Maria. Spirit liber, personalitate uriașă, ea și-a fascinat contemporanii, nu doar din țară, ci din întreaga lume. Popularitatea la scară aproape mondială a Reginei Maria a făcut ca ea să devină, practic, primul „cap încoronat” care a apărut ca celebritate într-o reclamă comercială. Era anul 1925 când Regina României și-a dat acceptul ca imaginea ei să fie folosită de compania producătoare a cremelor Pond’s.

  • despre ultimul rege

    Regele Mihai al României s-a stins din viață, astăzi, la vârsta de 96 de ani.

  • A fost, fără doar şi poate, unul dintre cei mai iubiţi români, însă au existat şi persoane care au încercat să-l pună la zid pe Regele Mihai. Cu toate acestea, moartea sa de la finalul anului 2017 a întristat o ţară întreagă şi românii de pretutindeni l-au plâns şi au fost în doliu.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1