Regele Mihai are cel mai scump ceas din lume

A trecut printr-o perioadă dificilă, cu multe lipsuri, după ce, în ‘48, a plecat în exil. Pentru a face rost de bani ar fi putut să-şi vândă valorosul ceas Patek Phillipe 1518, unul din cele patru exemplare de acest fel. Dar Regele Mihai n-a făcut-o. De curând, însă, un ceas identic cu al Majestăţii Sale s-a vândut cu 11 milioane de dolari.

Cel mai scump ceas de mână din lume s-a vândut săptămâna trecută la o licitaţie în Geneva, Elveţia. Şapte colecţionari s-au “bătut” pe el până s-a ajuns la 11 milioane de dolari. Un record absolut!

mihai.jpg

Fotografia în care Regele Mihai apare purtând ceasul Patek Philippe 1518 este făcută în anul 1947

 

Este vorba de un Patek Philippe cu numărul de referinţă 1518. Un astfel de exemplar este deţinut şi de Regele Mihai. Conform site-ului de specialitate hodinkee.com, asistentul regelui a confirmat, în anul 2014, pentru unul dintre specialiştii Casei de licitaţie Christie’s din New York, Eric Wind, că Majestatea Sa Regele Mihai deţine un astfel de ceas şi că este una dintre posesiunile sale de suflet, de care probabil că nu se va despărţi niciodată. Spre deosebire de ceasul vândut de curând, cel al regelui nu are brăţară din oţel, ci din piele.

ceas1.jpg

Cu 11 milioane de dolari s-a vândut, la Geneva, un Patek Philippe identic cu cel al Majestăţii Sale

 

Ceasul a fost recunoscut de pasionaţii care au analizat cu atenţie o fotografie celebră a Regelui, făcută în 1947, în care monarhul nostru poartă la mână ceasul. Contactată de Click!, Familia Regală nu a confirmat, însă, acest lucru.

ceas2.jpg

Este fabricat în 1943 şi are mecanism manual

 

„Angajaţii Casei Majestăţii Sale nu au făcut niciodată declaraţii nici unei case de licitaţii şi nici unei persoane private referitoare la nici un bun aflat în proprietarea privată a membrilor Familiei Regale a României”. Trebuie spus că modelul Patek Philippe 1518,  vândut cu 11 milioane de dolari, este cu totul şi cu totul deosebit pentru că este primul ceas de mână care are funcţiile cronograf şi calendar perpetuu. Conform Casei de licitaţii Phillips, care a vândut exemplarul, Patek Philippe a făcut  doar 281 de ceasuri din acest model şi toate au fost din aur, cu excepţia a  patru făcute din oţel. De ce acest ceas este atât de valoros? Pentru că Patek Philippe nu făcea, în anii aceia, ceasuri de oţel, aurul fiind metalul preferat. Asta a făcut ca, paradoxal, modelele de oţel, din anii ‘40-’50  să fie cele mai valoroase ale renumitei firme elveţiene. Mai interesant e că trei din cele patru exemplare cunoscute au fost vândute în zona geografică a ţării noastre. Conform site-ului hodinkee.com, două exemplare au fost vândute în Ungaria, în 1944, iar un exemplar a fost descoperit la o familie din Turcia, în anii ‘90. Ulterior, toate aceste ceasuri au fost cumpărate de împătimiţi şi foarte bogaţi colecţionari de ceasuri italieni.

Click! spune

Din 2004, Regele Mihai locuiește în Aubonne, Elveția. Până în luna august a acestui an, alături i-a fost Regina Ana, care s-a stins într-o clinică din Morges. Regele Mihai și Regina Ana au împreună cinci fiice. În februarie, regele a fost operat de cancer metastazant. 

Loading...

Citește și

 • moartea regelui mihai casa regala

  După moartea soței sale, Ana, apar vești îngrijorătoare despre ultimul rege al României, Mihai I (94 de ani). La începutul acestui an, Casa Regală a anunțat că Regele Mihai este bolnav de cancer. Se pare că starea lui de sănătate este din ce în ce mai gravă.

 • a murit regina ana funeralii rege mihai

  Zi de doliu la Casa Regală. Regina Ana s-a stins din viaţă în Elveţia, la spitalul Morges, la ora 13.45. Din cauza sării delicate de sănătate a Regelui Mihai, care suferă de cancer în stare avansată, Majestatea Sa nu va lua parte la funeralii.

 • fiice regele mihai

  Regina Ana a murit luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani, vegheată de Regele Mihai I al României și fiicele sale. În primul interviu acordat de Majestatea Sa unei televiziuni din România, în 2008, regina vorbea cu multă căldură despre Principesele Margareta, Elena, Sofia, Irina și Maria, pe care le educase în același spirit în care fusese crescută la rândul ei, într-o perioadă foarte dificilă.

 • regina ana si regele mihai

  Regele Mihai (94 de ani) este bolnav de cancer. Aceasta este vestea care, la începutul acestui an, tulbura întreaga țară și a făcut populația să stea cu sufletul la gură în legătură cu starea de sănătatea a Majestății Sale. Dar astăzi, România a fost lovită ca un trăsnet de vestea că Regina Ana a murit la vârsta de 92 de ani.