Referendum pentru justiție 2019. Ce amendă riști dacă faci poză la buletinul de vot

votul-trebuie-exercitat-conditii-legalitate-altfel-pedepse-prevazute-lege.jpg

Votul pe care il vei da la referendum și la europarlamentare, duminica, 26 mai 2019, trebuie sa respecte legile în vigoare
Votul pe care îl vei da la referendum și la europarlamentare, duminică, 26 mai 2019, trebuie să respecte legile în vigoare
Foto: Inquam photos/Octav Ganea

Votul de duminică, 26 mai 2019, la referendumul pentru justiție, dar și pentru alegerile europarlamentare poate să îți aducă probleme, dacă nu îl exerciți conform legii. Una dintre greșelile destul de frecvente – intenționate sau nu – pedepsite de lege este să faci poză la buletinul de vot. Fapta îți poate aduce o amendă substanțială.

La referendumul pentru justiție 2019, de duminică, 26 mai, se aplică aceleași reguli ca la orice scrutin. Mai ales că, în același timp, îți vei exercita votul și pentru europarlamentare. Dacă ți-ai propus să faci poză buletinului de vot, oricare ar fi el dintre cele trei pe care le vei primi în secția de votare, mai gândește-te o dată. Poți avea o surpriză total neplăcută. Conform legii, persoana care își fotografiază sau își filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. Așa că dacă nu vă prisosesc banii din portofel, ar fi bine să înlăturați orice tentație teribilistă de a face acest gest, altfel veți suporta consecințele legale. Cu aceeași amendă este pedepsită și intrarea în cabina de vot împreună cu o altă persoană. Chiar dacă aceasta vă solicită ajutorul, chiar dacă e o rudă apropiată, refuzați și nu intrați în cabina unde se află acea persoană. Altfel, vă alegeți tot cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Dacă faci poză buletinului de vot la referendum, riști o amendă de până la 1.000 de lei

Sunt și alte lucruri pe care nu aveți voie să le faceți și care, conform legii, se pedepsesc și mai rău. Să nu cumva să votați multiplu, adică de două sau mai multe ori ori să introduceți în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni  la 3 ani sau cu amendă și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea unui act de identitate fals, nul, a unui bulletin de vot fals sau dacă votezi fără a avea acest drept (de exemplu, dacă ești încă minor sau ai primit o condamnare prin care ți-au fost interzise anumite drepturi electorale).

Chiar dacă ai deja o opțiune de vot foarte clară pentru referendum sau europarlamentare, nu te apuca să încerci, prin diferite mijloace, să convingi alte persoane în legătură cu votul lor când te afli în secția de votare sau chiar în preajma acesteia. Tot conform legii, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Și nu te gândi să faci scandal ori să provoci dezordine. Riști, din nou, să fii pasibil de o altă pedeapsă. "Refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei”, spune legea. Cât despre un eventual atac, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare, legea este și mai dură, o asemenea faptă pedepsindu-se cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Loading...

Citește și

  • La 26 mai, cetatenii Romaniei isi pot exprima votul atat pentru europarlamentare, cat si in problema referendumului pe justitie

    Alegerile europarlamentare, dar și votul asupra referendumului pe justiție, se apropie. Duminică, 26 mai, cetățenii români sunt chemați să aleagă cei 33 de viitori europarlamentari români care ne vor reprezenta în Parlamentul European, dar să și răspundă la cele două întrebări ale referendumului pe justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. Iată ce trebuie să știi despre modalitatea de votare, astfel încât acest drept democratic să fie exercitat în condiții de legalitate și validitate.

  • Peste 350 de milioane de adulţi din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulţi urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, inclusiv în România

    Pe 26 mai 2019, mergem la vot ca să alegem politicienii români care vor deveni europarlamentari. Va fi ”bătaie” pe cele 32 de locuri în Parlamentul European. Cum și unde votăm?

  • Votul la români e motiv de distracţie şi voie bună. Mai ales la ţară, unde oamenii locului se îmbracă în straie de sărbătoare, merg la urne, apoi la terasă la o bere. Dar ştiu ei ce votează? Reporterii Digi 24 au mers în Oltenia, şi au încercat să afle ce ştiu sătenii despre scrutinul de duminică.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1