Record de pelerini la Sfânta Parascheva

d18-actu-1-4col-parascheva.jpg

Pelerinii trec pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse la Iaşi din Grecia
Foto: doxologia.ro

Sărbătorile Sfintei Parascheva care au început oficial joi, 11 octombrie, au blocat deja centrul Iaşiului. Sute de autocare au fost parcate în apropiere de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în timp ce mii de pelerini au pornit încolonaţi spre racla cu moaşte.

Vremea caldă şi faptul că Hramul Sfintei Parascheva pică în weekend a făcut ca numărul credincioşilor veniţi în pelerinaj să fie peste aşteptări. În primele 24 de ore au trecut pe la raclă peste 25.000 de credincioşi, informează adevarul.ro. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, peste 1.000 de pelerini trec pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse la Iaşi din Grecia.

d28-actu-2-2col-pelerini.jpg

Cozile se întind deja pe câţiva kilometri

„Moaştele Sfintei Ecaterina vor pleca luni dimineaţă, de aceea am informat oamenii să vină să se închine la ele, pentru că, de regulă, ieşenii aşteptau să plece pelerinii şi veneau în ultimele zile, dar, anul acesta, timpul este mai strâns“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.
Joi seara au ajuns peste 10.000 de pelerini veniţi din Voluntari şi Bucureşti. „Am venit pentru prima dată la Sfântă. Nu voiam să vin, dar nepoata mea a visat-o pe Sfântă cu o zi înainte şi am decis în ultima clipă să mă pornesc la drum. Nu am plătit nimic, doar cât stau la rând să mă închin. Am plecat din Bucureşti miercuri la ora 19.00 şi am ajuns în Iaşi după miezul nopţii. Am venit cu nepoata mea, Antonia. Mă voi ruga pentru copiii mei, pentru nepotul meu care studiază în Rusia“, a povestit Rodica Ion, o femeie de 65 de ani, venită cu grupul de pelerini din Voluntari.

d38-actu-3-2col-autocare-vo.jpg

10.000 de credincioşi au venit joi, cu autocarele, din Voluntari, Ilfov

Credincioşii duc la racla Sfintei buchete de flori şi busuioc. În orele de aşteptare trec pe la mesele cu suveniruri religioase, de unde iau icoane şi brăţări drept amintire.

„Noi am plecat de la Siliştea, Snagov, de la ora 23.00, am ajuns în Iaşi la 4.20. Am stat la rând de atunci până la 7.40. Ne rugăm pentru sănătate, pentru binele casei, pentru familie. Psihic credem că ne ajută să venim cât mai des. Am văzut realizările după ce am venit la Iaşi“, a povestit şi Vasilica Palea pentru adevarul.ro.

d48-actu-4-2col-rodica-din-.jpg

Rodica Ion a venit din Voluntari împreună cu nepoţica ei

Duminică, 14 octombrie, de Hramul Sfintei Parascheva, Sfânta Liturghie va fi oficiată pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Concertul organizat de municipalitatea ieşeană este programat luni, 15 octombrie, iar pe scenă vor urca Delia, Holograf, Iris, Compact, Nicoleta Nucă, Trupa N&D şi Trupa Rao. Evenimentul va fi prezentat de Dan Negru, iar concertul va fi urmat de un foc de artificii.

Poliţia a făcut «ghidul pelerinului»

Numărul mare de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării atrage şi numeroşi hoţi. Poliţia a făcut şi o listă cu măsuri de protecţie faţă de răufăcători.
Oamenii legii i-au sfătuit pe credincioşi să aibă „un număr cât mai mic de genţi pentru a le putea supraveghea cât mai bine“.
„Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje. De regulă, hoţii au numai o sacoşă sau o haină pe mână pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri! Acordaţi atenţie când cineva se ciocneşte de dumneavoastră «din greşeală» - în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portofelul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape!“, au transmis oamenii legii.
Poliţiştii ieşeni au făcut vineri şi acţiuni de informare în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în zona centrală a oraşului şi în Gara Mare.

Loading...