Recomandări ale ANPC pentru achiziţionarea de mărţişoare

martisoare.jpg

ANPC avertizează asupra chilipirurilor de 1 Martie
Comercianții de mărțișoare trebuie să aibă autorizație ANPC și ambalaje personalizate
Foto: b365.ro
Citeste tot despre: 

Cu cinci zile înainte de 1 Martie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a transmis mai multe sfaturi privind cumpărarea de mărţişoare. Potrivit ANPC, contează foarte mult de unde se aleg mărţişoarele și ambalajul, mai ales dacă se achiziţionează produse fine din aur sau argint.

”În această perioadă, mărţişoarele se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 şi 8 martie. Contează foarte mult de unde alegem mărţişoarele. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. De exemplu, un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”, se arată într-un comunicat al ANPC. Aceștia spun că indiferent de ce mărţişor veţi alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ.”Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat.(…)Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”, sunt sfaturile specialiștilor ANPC.

paulanghel.jpg

Directorul ANPC, Paul Anghel avertizează asupra mărțișoarelor contrafăcute
Directorul ANPC, Paul Anghel avertizează cumpărătorii de mărțișoare din metal prețion să fie atenți la garanția produselor

Vânzătorii de mărțișoare trebuie să aibă autorizație ANPC

”De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.  Sfătuiesc consumatorii să evite cumpararea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi”, a declarat conform news.ro, Paul Anghel, directorul general al ANPC. Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcţia Metale Preţioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea şi expertizarea obiectelor din metale preţioase şi pietre pretioase.

Sfaturi pentru mărțișoarele bijuterie

La achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

-     să solicite  informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;

-    să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu:

▪ detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);

▪ datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.

- să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;

- să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară; 

- să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

 

Citiți și

 

Uite cum să cumperi cel mai potrivit mărţişor

 

Uite cum alegi mărţişorul potrivit în funcţie de zodie!

 

 

Loading...

Citește și

  • Cu un fir alb-roşu ataşat orice lucru se poate transforma în mărţişor. Confecţionate manual, din ghinde, melci, bijuterii, aranjamente sau flori, acestea sunt cele mai căutate cadouri pe care bucureştenii le pot cumpăra începând din aceste zile. Click! vă arată ce le puteţi oferi doamnelor şi domnişoarelor de 1 şi 8 Martie.

  • „Hai la mărţişoare pentru domnişoare!" strigă-n gura mare vânzătorii din Obor şi aproape că te trag de mânecă să cumperi măcar unul de 3 lei. Tarabele sunt pline, preţurile mici. Cu toate astea, lumea nu se-nghesuie. „Suntem abia la început!"ridică din umeri Petruţa.