Raed Arafat, despre un vaccin anti-Covid: "Nu va rezolva instantaneu situația"

raed-arafat.jpg

raed arafat
Raed Arafat recomandă în continuare prudență, mai ales că nu se știe când vom avea un vaccin contra coronavirusului
foto: captură video

Deși nu se știe când vom avea un vaccin pentru a contracara Covid-19, România se află pe lista țărilor care au comandat un eventual vaccin. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat că situația nu se va rezolva imediat, chiar dacă se descoperă un remediu.

”Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul, noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat, duminică seară, 2 august, la Antena 3, Raed Arafat.

Arafat recomandă personelor, mai ales celor din grupele de risc, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, pentru a evita riscul de a avea şi coronavirus, şi gripă.

”Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a mai declarat Arafat.

OMS avertozează: "Pandemia va fi foarte lungă şi periculoasă"

coronavirus.jpg

coronavirus si globul pamantesc
Oficialii OMS susțin că primul val de coronavirus este încă în desfășurare
foto: Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reunită sâmbătă, 1 august, la Geneva, a avertizat că este probabil ca pandemia noului coronavirus să fie “foarte lungă”.

Comitetul de urgenţă al organizaţiei, care s-a întrunit începând de vineri pentru a patra oară pentru o nouă evaluare a pandemiei a ajuns la câteva concluzii îngrijorătoare.

OMS continuă să estimeze că riscul reprezentat de COVID-19 este foarte mare”. Comitetul de urgenţă, format din 18 membri şi 12 consilieri, a subliniat importanţa unui răspuns la pandemie care trebuie să fie naţional, regional şi global”, se mai arată în comunicatul citat de hotnews.ro.
Pandemia noului coronavirus a infectat până acum peste 18 milioane de persoane pe glob, înregistrându-se peste 680.000 de decese, conform cifrelor raportate de AFP din surse oficiale.

OMS recomandă accelerarea cercetările asupra punctelor încă necunoscute ale virusului, în special originea animală şi posibilele sale mijloace de propagare prin animale.

Este solicitată, de asemenea, clarificarea unor puncte precum modul de transmitere, mutaţiile sale potenţiale, imunitatea şi corelările de protecţie. 
Specialiştii din întreaga lume sunt îngrijoraţi că, la mai bine de câteva luni de la depistarea primului caz, în Wuhan (China), există încă o serie de mistere care ne împiedică să facem paşi mai rapizi în controlul epidemiei. 
De exemplu, nimeni nu a răspuns încă foarte clar la întrebarea „virusul se transmite şi prin aer, sau doar prin contact direct cu secreţiile unei persoane infectate”? Cercetările sunt încă neconcludente, aşa că, pentru o mai bună protecţie, tot mai multe ţări în care situaţia pare să fi scăpat din nou de sub control au luat măsura obligativităţii purtărilor măştilor şi în anumite spaţii deschise.

De asemenea, rămâne încă nerezolvat misterul asimptomaticilor. Cât de mult transmit boala cei care au COVID-19, dar nu manifestă nici un simptom? Când sunt de fapt contagioşi? Cum ne putem feri de cineva dacă nu diferă cu nimic de o persoană perfect sănătoasă? Până când răspunsul la aceste întrebări va fi clar, distanţarea socială rămâne cea mai fermă recomandare.

 

 
Loading...

Citește și