Raed Arafat, despre transportul în comun după 15 mai: «Dacă nu ai mască, șoferul nu te lasă să urci»

Ultima actualizare:

    Raed Arafat a răspuns la câteva dintre întrebările de pe buzele tuturorfoto: captură video Digi24
Raed Arafat a răspuns la câteva dintre întrebările de pe buzele tuturorfoto: captură video Digi24

Ne apropiem cu pași repezi de data de 15 mai, când, teoretic, restricțiile impuse de pandemia de coronavirus se vor relaxa. Chiar și așa, masca va devin obligatorie în spații publice închise, ca de exemplu în magazine sau în transportul în comun.

Despre aceste situații, a dat explicații secretarul de stat Raed Arafat, în direct la Digi24, în seara de duminică, 3 mai.

„Când ieșim din casă, nu va mai fi ca înainte. Folosim transportul public, deci ne trebuie mască. Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu, în mașina de serviciu, dacă sunt cu șoferul, suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie să ai și tu și el. Și la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru pe care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru”, a subliniat Raed Arafat.

Care sunt cele mai bune măști

Cele mai întâlnite trei tipuri de măști sunt cele chirurgicale, cele nemedicale (din bumbac, din mai multe straturi) și cele cu un singur strat (de pânză).

Măștile chirurgicale

"Cea mai sigură mască rămâne cea chirurgicală, are acest metal, pe stradă are un anumit grad de protecție. Are mai multe straturi, unul de filtrare. Nu este ca măștile FFP2 ale medicilor, dar este cea recomandată. Se schimbă la 4 ore, dacă se umezește, dacă strănuți, trebuie să o schimbi. Eu sper că prețul va scădea, pentru că începe și industria românească să fabrice și nu mai suntem dependenți de alții. Sper că le vom putea cumpăra la prețurile de dinainte, dar asta nu se va întâmpla imediat", a spus Raed Arafat.

Măștile de bumbac

În legătură cu masca de bumbac, făcută acasă sau cumpărată de la ateliere de croitorie, Arafat ne recomandă să avem în permanență la noi 2-3 bucăți, în caz că se umezește cea pe care o purtăm. De asemenea, secretarul de stat a subliniat că acestea trebuie spălate și călcate zilnic și a atras atenția asupra modului în care punem masca și o îndepărtăm de pe față.

Raed Arafat, despre purtarea măștii în transportul în comun

Raed Arafat a exemplificat cum se pune corect masca, dar și cum se îndepărtează
Raed Arafat a exemplificat cum se pune corect masca, dar și cum se îndepărtează

”Când folosim mijlocul de transport în comun, să folosim masca. Dacă nu ai mască, șoferul autobuzului să nu te lase să urci. Așa este normal. Dacă mergi cu mașina personală, nu trebuie să porți mască, dar dacă iei pe cineva de la muncă, atunci și tu, și el trebuie să purtați. Una dintre soluții pentru evitarea aglomerației la metrou este să crească numărul mijloacelor de transport. E posibil să intrăm la metrou pe rând”, a mai spus Arafat la Digi24.

Secretarul de stat în MAI a adăugat că magazinele ar putea oferi măști clienților și că purtarea lor „trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porți masca”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net