Rabla 2019. Câți români și-au schimbat mașina de la demararea programului

masini-vechi-la-casat-prin-programul-rabla.jpg

Aproximativ 700.000 de mașini au fost casate prin Programul „Rabla”
Aproximativ 700.000 de mașini au fost casate prin Programul „Rabla”

Vrei să-ți dai mașina veche la casat? Programul Rabla 2019 începe pe 5 aprilie, a anunțat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului. Sunt fonduri pentru 50.000 de vouchere. De la demararea programului, 700.000 de români și-au schimbat mașina. Pe lângă Rabla, Guvernul demarează și programul prin care te creditează să-ți cumperi autoturism nou.

„Ştiu că dumneavoastră, industria, la fel ca foarte mulţi români, aşteptaţi demararea Programului ”Rabla” 2019. Anul trecut am reuşit să îl pornim în februarie. Anul acesta nu a fost posibil, din cauza tergiversării total nejustificate a promulgării Bugetului de stat. Şi deşi nu Guvernul şi nu Parlamentul sunt responsabile pentru acest blocaj, ne cerem noi scuze românilor, dacă alţii nu au curajul să îşi asume! La fel ca şi anul trecut, noi suntem deja pregătiţi de lansare. Şi, la cum arată calendarul astăzi, ne angajăm sa demarăm Programul ”Rabla” până pe 5 aprilie”, le-a spus Gavrilescu reprezentanţilor industriei auto, prezenţi la Forumul Industriei Auto 2019, de la Craiova.

700.000 de mașini vechi, înlocuite cu 550.000 nepoluante

Potrivit demnitarului, prin Programul „Rabla” s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu peste 550.000 de modele nepoluante.

„În anul 2016, programul a demarat timid cu 150 de unităţi vândute, iar în 2017 l-am reconfigurat, acordând astfel cel mai mare eco-voucher din Europa pentru astfel de maşini - 10.000 de euro. Rezultatul: în 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere. În parallel, am demarat programele pentru finanţarea reţelei naţionale de staţii de încărcare rapidă, atât în municipiile-reşedinţă de judeţ, cât şi pe marile artere rutiere. Iar în ceea ce priveşte Programul ”Rabla Clasic”, cel mai longeviv program guvernamental, pe care îl cunoaşteţi foarte bine, vă pot spune că, printr-un efort guvernamental substanţial, anul trecut, a beneficiat de un număr-record de prime de casare - 50.000 de unităţi. În premieră, pe lângă cele 27.000 de vouchere pe care ministerul le-a alocat beneficiarilor Programului ”Rabla”, prin Fondul de Mediu, Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere. Şi pentru anul acesta ne dorim o abordare similară”, a spus ministrul.

Cum îți cumperi mașină nouă printr-un nou program

Un la doilea program pentru înnoirea parcului auto din România  este cel de cumpărare a autoturismelor noi.

Guvernul a modificat în ședința de astăzi, 19 martie, actul normativ care cuprinde criteriile de eligibilitate ale persoanelor care pot beneficia de el.

  • Acestea trebuie să aibă peste 18 ani și să nu apară cu datorii la stat sau credite restante la bănci;
  • În plus, este obligatoriu să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a mașinii, dacă este vorba despre una cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din preţul de achiziţie dacă este hibridă, respectiv de minimum 30% pentru cea electric hibrid şi pur electric;
  • Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă) preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA. Pentru cele cu sistem de propulsie hibrid preţul nu poate depăşi 100.000 lei, la care se adaugă TVA, iar pentru mașinile electric hibrid şi pur electric, preţul trebuie să fie de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA.

 

Loading...