Putem fi vaccinați cu două seruri diferite? Cercetătorii de la Oxford lucrează la un studiu în premieră mondială

Ultima actualizare:

    Cercetătorii britanici vor să afle ce se întâmplă dacă două vaccinuri Covid-19 sunt combinate și injectate apoi voluntarilor
Cercetătorii britanici vor să afle ce se întâmplă dacă două vaccinuri Covid-19 sunt combinate și injectate apoi voluntarilor

Românii sunt vaccinați, în prezent, cu două seruri: cel produs de BioNTech-Pfizer și cel al companiei Moderna. Ambele sunt vaccinuri tip ARNm. În Marea Britaie, în schimb, sunt folosite Pfizer și AstraZeneca. Cercetătorii de la Oxford vor să vadă ce se întâmplă dacă ești imunizat cu ambele: unul la prima doză, iar al doilea la rapel sa dacă sunt combinate încă de la început.

„Este chiar posibil ca prin combinarea vaccinurilor răspunsul imunitar să fie mai bun, cu niveluri mai ridicate de anticorpi şi care să dureze mai mult”, este de părere Jonathan Van-Tam, directorul medical adjunct pentru Anglia. „Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate combinat, va creşte considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat și profesorul Matthew Snape, cercetătorul la Oxford însărcinat cu aceste teste, potrivit unui un comunicat citat de AFP.

Tocmai de aceea, cercetătorii de la Universitatea Oxford vor testa acest lucru pe 820 de voluntari, de peste 50 de ani. Mai exact, vor combina cele două vaccinuri utilizate în prezent în Marea Britanie: cel de la Pfizer/BioNTech şi cel de la AstraZeneca/Oxford.

Totodată, va fi evaluată și eficienţa protecţiei în funcţie de distanţa în timp dintre cele două injecţii. Vor testa un interval de patru săptămâni, apropiat de cel recomandat iniţial, şi un altul de 12 săptămâni, pentru a vaccina mai multe persoane.

Deocamdată, la întrebarea se poate utiliza un alt vaccin pentru a doua vaccinare? Răspunsul dat de specialiști este nu.”Pentru prima și a doua vaccinare trebuie administrate numai acele vaccinuri care au fost recomandate de producători și autoritățile de reglementare. Nu există informații sau teste în legătură cu utilizarea de vaccinuri diferite, așa că nimeni nu ar trebui să își asume riscuri”, au transmis aceștia.

Diferența dintre vaccinul Pfzier și vaccinul Moderna 

În ceea ce privește cele două vaccinuri folosite în România, principala diferență dintre ele este legată de temperatura la care trebuie să fie ținute.

Moderna poate fi păstrat într-un frigider normal de uz casnic timp de până la 30 de zile, nefiind nevoie de răcirea la -70 grade, cum este cazul vaccinulului BioNTech-Pfizer. Acesta din urmă poate fi depozitat la frigider după procesare, dar trebuie apoi utilizat în termen de cinci zile.

Cele două vaccinări trebuie administrate la o distanță de trei săptămâni, în cazul vaccinului BioNTech: între 17 și 21 de zile, iar Moderna 28 de zile. A doua vaccinare este posibilă și după expirarea acestei perioade, dar trebuie administrată cât mai curând posibil.

Ambele sunt vaccinuri tip ARNm, care înmulțesc proteinele individuale din celulele umane, tipice pentru virus. Corpul răspunde prin producerea unei reacții imune.

Vaccinarea împotriva Covid-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, într-un moment de unitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net