Puhoi de oameni la mormântul lui Nicolae Ceauşescu. Fostul dictator ar fi împlinit 102 ani

mormant.jpg

mormânt ceausescu
La mormântul dictatorului s+au strâns oameni de la primele ore ale dimineţii
foto: Click!

Nostalgicii regimului comunist nu au uitat sâmbătă (26 ianuarie) să treacă pe la mormântul lui Nicolae Ceauşescu. Fostul dictator ar fi împlinit 102 ani, prilej pentru cei care regretă perioada de dinainte de Revoluţie să-i umple mormântul de garoafe roşii, coroane de flori, candele şi porterete ale dictatorului.

Oamenii s-au strâns de la primele ore ale dimineţii la Cimitirul Ghencea. Ca în fiecare an, la data de 26 ianuarie, mormântul dictatorului se umple de flori, lumânări şi coroane, semn că mai sunt încă mulţi cei care îl regretă şi vorbesc cum stăteau la cozi la portocale. Fotoreporterii Click! au surprins imagini cu cei care s-au adunat la mormântul dictatorului în timp ce rememorau vremurile în care spun ei că le era mai bine. Au ţinut chiar un moment de reculegere.  

mormant_2.jpg

mormant nicolae ceausescu cimitir ghencea
Nostalgicii epocii comuniste şi-au amintit cum trăiau înainte de Revoluţie
foto: Click!

Născut la 26 ianuarie 1918, Ceaușescu obișnuia să-și serbeze ziua în satul natal, Scornicești, un loc din care n-au mai rămas foarte multe. Dar iată că la Bucureşti, la 30 de ani de la Revoluție, la mormântul dictatorului din Cimitirul Ghencea s-a adunat şi în acest an un puhoi de oameni pentru a-l comemora pe cel care a condus România timp de 24 de ani.

mormant_4.jpg

mormant nicolae ceausescu cimitir ghencea
Mormântul lui Nicolae Ceauşescu din Cimitirul Ghencea
foto: Click!

Cum petrecea Nicolae Ceaușescu de ziua lui de naștere

Ziua de 26 ianuarie de dinainte de căderea comunismului se transforma anual într-o sărbătoare naţională de mare amploare dedicată lui Nicolae Ceauşescu, scrie adevarul.ro.

În şcolile, fabricile sau sediile judeţene de partid ziua dictatorului se celebra mai amplu decât Mica Unire, sărbătorită cu doar două zile înainte. Mărturiile din perioada comunistă arată că în ziua de 26 ianuarie majoritatea ziarelor româneşti aveau pe prima pagină mesaje de felicitare pentru dictator, iar în şcoli sau sediile instituţiilor se organizau manifestări prin care Ceauşescu era felicitat. Cei mai buni meşteri din fabrici lucrau la cadouri speciale care aveau să fie înmânate dictatorului. Nicolae Ceaușescu nu punea însă mare preţ pe cadourile venite din teritoriu, multe dintre ele nefiind folosite niciodată, potrivit celor care l-au cunoscut. 

Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu, povestea într-un interviu mai vechi ce se întâmpla cu multe dintre cadourile primite pe 26 ianuarie.

”Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele - disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi.

 

Citeşte şi:

 

Extravaganţele secrete ale Ceauşeştilor. Nicolae era obsedat de bucle

7 ianuarie, ziua în care românii o sărbătoreau pe Elena Ceauşescu. Cum a ajuns «academician doctor inginer», deşi avea doar patru clase

 

 

Loading...

Citește și

  • ceausescu_nicolae-ziua_de_nastere

    Fostul dictator Nicolae Ceaușescu avea parte de petreceri naţionale opulente dedicate zilei sale de naştere, pe 26 ianuarie. Era omagiat public de ziarele de propagandă comuniste, dar şi de elevi, muncitori sau membrii loiali de partid. Nea Nicu făcea petreceri opulente, alături de familie și miniștrii favoriți.

  • Inca nechinuit de diabet, Ceausescu se bucura din plin de ospetele bogate ale vanatorilor, ca in aceasta imagine din ianuarie 1969

    În cartea lui de memorii, "Ochii fericiţi", Erwin Wickert, fost ambasador al Republicii Federale a Germaniei (RFG) în România, între 1971 şi 1976, oferă detalii despre vânătoarea anuală pe care Nicolae Ceauşescu o organiza pentru membrii Corpului Diplomatic. Ca şi ceilalţi novici în ale vânătorii, în iarna anului 1972, Wickert nu a scăpat de ritualul “botezului vânătoresc”, primind trei vergele peste fund chiar de la liderul de atunci al României.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1