PSD propune plafonarea prețului la energie. Cîțu: „Nu se poate!”

Ultima actualizare:

    PSD propune o lege care să-i ajute pe români în contextul exploziei prețurilor la energie electricăSursa foto: Facebook/Mihai Tudose
PSD propune o lege care să-i ajute pe români în contextul exploziei prețurilor la energie electricăSursa foto: Facebook/Mihai Tudose

PSD va depune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie în România, a anunțat miercuri Mihai Tudose, vicepreședinte al social-democraților.

Mihai Tudose, vicepreședintele PSD, a explicat că mecanismul prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii.Potrivit lui, va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile furnizorilor. Contul va fi alimentat o parte de către bugetul de stat și o parte de sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

Mihai Tudose, PSD: „E o soluție temporară. Guvernul să se apuce de treabă”

„Atragem atenția Guvernului că aceasta este o soluție temporară, la adăpostul căreia Guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă. Au lăsat piața liberă în cel mai prost moment cu putință, momentul în care producția este mult sub necesar. Ca orice piață, a luat-o razna, fiind bătaie pe materia primă. Atragem atenția la modul cel mai serios că dacă în câteva luni Guvernul nu se va apuca de investiții – să redeschidă complexul energetic de la Mintia, care produce 1.200 de MW, Iernutul, să facă investiții în Tarnița-Lăpușeni, cu stocarea de energie prin căderea liberă a apei. Atragem atenția că la anul ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară. Deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare”, afirmă Tudose.

Florin Cîțu: „Suntem într-o economie liberală”

Premierul Florin Cîţu exclude posibilitatea îngheţării preţurilor la energie, respingând astfel propunerea venită din partea Partidului Social Democrat. El a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută acum câteva zile la Iaşi, că Executivul va lua măsuri pentru ca majorările de preţuri la energie electrică şi gaze să nu afecteze foarte tare populaţia. "Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi", a afirmat Cîţu.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net