Protocolul secret dintre SRI și Parchetul General a fost publicat! Uite ce prevede

Ultima actualizare:

    Protocolul DNA-SRI datează din 2009 și poate fi văzut pe siteul SRI
Protocolul DNA-SRI datează din 2009 și poate fi văzut pe siteul SRI

În sfârșit a devenit public, după luni de zvonuri, bârfe și cleveteli. Serviciul Român de Informaţii a publicat vineri pe site, ”Protocolul de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. Documentul este semnat de Laura Codruța Kovesi și George Maior și datează din 2009

Protocolul are 18 pagini și a permis crearea unor echipe mixte formate din angajați ai instituțiilor semnatare anunță digi24.ro. Cum participa SRI la anchetele DNA?

„În condițiile legii, Serviciul acordă sprijin tehnic pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor ce revin DNA, structura centrală. Sprijinul tehnic constă în transmiterea semnalului, managementul și întreținerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spațiile destinate Direcției. Receptarea semnalului și transcrierea conținutului comunicațiilor interceptate se efectuează de sătre direcție.”

Ce se întâmpla cu înregistrările?

„La cererea scrisă a Parchetului sau parchetelor teritoriale, Serviciul efectuează operațiuni tehnice audio/video în baza actului de autorizare emis de instanța de judecată sau de procuror, pe momente operative, în cazuri concrete, numai prin intermediul ofițerilor de legătură desemnați de Serviciu. Acțiunile audio/video vor fi executate de unitatea specializată a Serviciului sau de direcțiile de informații, sub coordonarea procurorului de caz.”

În protocol este detaliată procedura ascultării suspecților care intrau în atenția DNA.

„Supravegherea operativă și investigația informativă se organizează și se execută de Serviciu, numai prin intermediul ofițerilor de legătură și a structurilor specializate, la solicitarea scrisă a Parchetului. Solicitarea de realizare a unei acțiuni de supraveghere operativă se transmite celor în drept să o aprobe cu cel puțin 48 de ore înainte de declanșarea acesteia, timp necesar organizării în mod consiprat a dispozitivelor. Termenul de angajare a supravegherii operative este de 24 de ore. În situații deosebite, poate fi extins până la maximum 3 zile, indiferent de natura infracțiunilor săvârșite sau a măsurilor preventive dispuse. În situații exepționale, când nu există posibilitatea emiterii solicitării scrise în termen, cu acordul verbal al prim-adunctului directorului or adjunctului care coordonează activitatea de profil, acțiunea se poate executa, urmând ca în 24 de ore să fie transmisă solicitarea scrisă, în care se vor menționa în mod obligatoriu datele pe baza cărora s-a obținut aprobarea.”

Pe 16 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va solicita desecretizarea de către Ministerul Public - DNA a protocoalelor încheiate cu SRI.Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a explicat în ce au constat "echipele mixte" care au funcţionat în baza protocolului de colaborare."E foarte interesant că termenul de 'echipă mixtă' (...) nu a apărut în 2009, odată cu semnarea acestui protocol, prima oară acest termen a fost folosit într-o hotărâre a CSAT înainte de 2005. (...) Acest termen a născut foarte multe controverse, pentru că foarte mulţi oameni şi-au imaginat că ofiţerii SRI ar fi putut să-şi depăşească atribuţiile. Însă ofiţerii SRI, într-o echipă mixtă, furnizau informaţii, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii cu acele informaţii, tot potrivit legii, trebuiau să producă probe, pe care să le furnizeze ulterior instanţelor de judecată", a precizat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea potrivit antena3.ro.El a prezentat şi motivul pentru care protocolul încheiat cu Parchetul General a fost clasificat.”Potrivit legii (...), mijloacele şi metodele prin care acţionează Serviciul Român de Informaţii sunt informaţii clasificate. Ori ce să vedeţi, în protocoale, în aceste acorduri bilaterale, se vorbeşte despre mijloace şi metode pe care le foloseşte SRI în general. (...) Nu cred că este în interesul statului român ca mijloacele şi metodele pe care le foloseşte serviciul în acel acord bilateral să fie făcute publice. Din acest motiv sunt clasificate toate", a spus Marincea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net